Exit’lerin girişimcilik ekosistemine katkısı

Exit’lerin girişimcilik ekosistemine katkısı


Bir girişimcinin, kurduğu girişimden kendisi ve firması için en uygun zamanda çıkış yapmasına, yani girişimini satmasına veya mevcut payını elden çıkarmasına girişimcilik dünyasında “exit” deniyor. Exit yapmak, bir girişimin ve girişimcinin başarı göstergelerinden birisidir. Aynı zamanda ekosistemin doğal bir sonucudur ve gereklidir.

Dijital girişimciliğin Türkiye’deki serüveni en fazla 15-20 yıllık bir geçmişe sahip. Bu süre içerisinde kurulan birinci nesil girişimlerden çıkış yapan girişimler oldu, bazıları ise hâlâ devam ediyor. En çok dikkatleri çekense yakın tarihli girişimlerin exit’leri oluyor. Exit’lerin girişimcilik ekosistemimize farklı alanlarda fayda sağladığını düşünüyorum. Çünkü her exit bir son değil, yeni başlangıçların ve değişimin kaynağı aslında.

Exit’lerin girişimcilik ekosistemimize katkılarını şöyle sıralayabilirim:

  • Exit yapan girişimcinin başarısı ekosisteme örnek oluyor (rol modeller)
  • Exit yapan girişimci, yatırımcı haline gelebiliyor. Yeni girişimlere finansal kaynak yaratıyor
  • Exit yapan girişimci, elde ettiği çıkış sermayesini yeni girişimler kurmakta kullanıyor
  • Exit yapan girişimci, yeni girişimciler ve girişimci adayları ile tecrübelerini paylaşarak yol gösteriyor (mentorluk)

Girişimcinin karakterine göre değişmekle birlikte, exit yapan girişimcilerin çoğunlukla yukarıda saydığım katkılardan bir veya bir kaçını gerçekleştirdiklerini görüyoruz. Bunlar benim görüşlerim. Bir de Türkiye’de önemli exit’ler yapmış birkaç isimden de konuyla ilgili görüş aldım.

sina-afra-girisimcilik-vakfi

Markafoni kurucu ceo’su Sina Afra, 2014 yılında Markafoni satışını gerçekleştirip, vakit kaybetmeden Girişimcilik Vakfı‘nı kurdu. Girişimcilik Vakfı, Türkiye’de girişimcilik kültürünün ve bilincinin yayılmasını amaçlıyor. Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden seçilen 40 öğrencinin girişimcilikle tanışması ve eğitilmesi de sağlanıyor. Sina Afra aynı zamanda bir rol model durumunda ve girişimcilik dünyasında onun gibi olmayı hedefleyen girişimci adaylarına ilham veriyor.

Sina Afra da benzer şekilde düşünüyor ve kendisine yönelttiğim soruyu şu şekilde yanıtlıyor:

“Girişimcilerin yaptığı exit’lerin girişimcilik ekosisteminin büyüyüp gelişmesi için yararlı olduğuna kayıtsız şartsız katılıyorum. Başarılı rol modelleri kadar ekosistemi genişleten ve gençlere ilham veren birşey yok”.

caglar-erol

Cember.net’in Xing’e satışı sonrasında bir melek yatırımcı haline gelen Çağlar Erol, yatırımcılığın dışında kurduğu yeni girişimlerle de ekosistemin büyüyüp gelişmesine katkıda bulunuyor.

Çağlar Erol – “Her bir çıkış hikayesi girişimciler ya da potansiyel girişimciler için yeni bir umut. Başarılı çıkışlar, farklı fikirlerin hayata geçmesini destekliyor. Duyulan her bir çıkış hikayesinden sonra bana gelen proje sayısında bariz bir artış oluyor. İnsanlar yaptıkları / yapacakları işin somut sonucunun alınabildiğini gördüklerinde kendilerine güvenleri geliyor. Yani çıkışları ekosistem için bir tür “gübre” olarak adlandırabilirim :)”

selcuk-sarac-sadecehosting

Sadecehosting’in satışı sonrasında yatırımcı haline gelen ve Webrazzi’nin %10 hissesini satın alarak dikkatleri çeken Selçuk Saraç da exit’lerin ekosisteme faydalı olduğunu düşünüyor.

Ümit Büyükyıldırım – Exit yapan girişimciler yeni girişimler kuruyor, yatırımlar yapıyor ve bilgilerini paylaşabileceği platformlar kuruyor (Girişimcilik Vakfı gibi). Exit’lerin bu anlamda girişimcilik ekosistemine önemli katkı sağladığını düşünüyorum. Siz ne dersiniz?

“Kesinlikle evet, Exit süreçleri, girişimcinin iş, operasyon, finans, hukuk ve m&a tarafında kazandığı deneyimin yayılarak uygulanacağı bir dönem gördüğüm kadarı ile. Bu noktada bir de üzerine maddi güç eklendiğinde söylediğiniz etki kaçınılmaz oluyor. Ben, bu alanda bir dönüm noktasında olduğumuzu düşünüyorum, bu dönüm noktasında eski girişimcilerin kendi uzmanlıklarında girişimlere imza atmalarına ek olarak yukarıda saydığım deneyimleri başkalarının girişimlerine mentorluk veya yatırımcılık yaparak aktarabilmekteler. Bir sonraki jenerasyonda bu ekosistemin daha da gelişeceği ve genişleyeceği ortadadır.”

serkan-unsal

Dakick.com’un Turkcell’e satışı ile exit yapan girişimciler arasına katılan Serkan Ünsal, şu ana kadar yazdığı ve ücretsiz olarak sunduğu üç kitap ile ekosisteme yol göstericilik anlamında hizmet ediyor. Özellikle Silikon Vadisi başta olmak üzere dış ekosistemler ve girişimlerin / yatırımların matematiği konusunda donanımlı olan Serkan Ünsal ise konuyu biraz biraz daha farklı bir açıdan ele alıyor.

“Girişimci için ve yatırımcı için exit güzel fakat ekosistem için iyi mi tartışılır. Yemeksepeti exit’i sonrası artık yemeksepeti Starbucks kadar yabancı bir firma olacak bize. O yüzden tartışılır diyorum ama girişimci ve yatırımcı mutlu olacak. Orada da ne kadar bir ROI ile çıktığı önemli. Ben şirketimden maliyetinin biraz üstüne exit ettim, çok kârlı bir alışveriş değildi ama mutluyum :)”

 Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde yeni büyük exit’ler göreceğiz ve ekosistemin potansiyeli belki de o zaman ortaya çıkacak, büyüme hız kazanacak. Hep birlikte gelişmeleri izleyelim.

2 Yorumlar

Yorum Yaz

+ Leave a Comment