Meslekler ve iş gücünün geleceği

Meslekler ve iş gücünün geleceği


Gelişen teknolojinin meslekler ve iş gücü üzerinde doğrudan bir etkisi var. Robotlaşmanın artması temel iş gücünü, otomasyonun artması ise uzmanlık gerektiren mesleklerin ortadan kalkması gibi bir sonuç yaratıyor.

Teknoloji sadece meslekleri ortadan kaldırmıyor, yeni meslekleri de ortaya çıkarıyor. ABD Çalışma Bakanlığı’nın 2012 yılındaki raporuna göre bugün eğitim gören çocukların %65’i henüz var olmayan mesleklerde çalışacak.

Bugünkü mesleklerden bazıları da daha bundan 15-20 yıl önce henüz varolmamıştı:

  • Mobil uygulama geliştirici
  • Veri madencisi
  • E-Ticaret yöneticisi
  • Dijital pazarlamacı
  • Sosyal medya uzmanı
  • Blog yazarı
  • Vlogger (Video blogger)
  • SEO uzmanı
  • Kullanıcı deneyimi tasarımcısı
  • İnsansız hava aracı operatörü

Teknolojinin değiştirdiği yeni dünyada artık meslekler de kalıcı değil. Bundan 20 yıl önce birçok meslek, herhangi bir insanın tüm çalışma hayatı için ilk ve son durak olabilirdi. Ancak bugün ortaya çıkan yeni meslekler, yeni istihdam olanakları yaratıyor, varolanların bir kısmı ise yokoluyor. Artık doktorluk, mimarlık ve askerlik gibi spesifik meslekler haricinde bir çalışanın tüm iş hayatı boyunca aynı işi yapması pek de mümkün değil. Meslekler evrildiği gibi iş gücü de evriliyor.

Peki bu, iş gücü için ne anlama geliyor? Artık çalışanların, hızla değişim gösteren iş dünyasında varolabilmek için sürekli eğitim görmeleri ve çok yönlü olmaları gerekiyor. Çünkü otomasyonun yükselişi ile artık herhangi bir beyaz yakalıların yeri, bir başkası ile kolayca doldurulabiliyor. Kimsenin işi ve konumu eskisi kadar garanti değil artık. Eskiden uzmanlık gerektiren mesleklerin sahibi olan beyaz yakalılar için yeni dönemin çok da parlak olduğunu söyleyemeyiz bu açıdan. Tüm dünyadaki beyaz yakalıların isyanının arkasında da bu sebep yatıyor aslında.

Yeni dönemde beyaz yakalıların kendisini sürekli eğiterek yenilemesi ve değişen durumlara hızla adapte etmesi gerektiğinden bahsetmiştim. Bunun yanı sıra herhangi bir alanda ciddi uzmanlık seviyesine ulaşanlar için ise yeni bir çalışma şekli ortaya çıkacak. Yeni iş dünyasında artık her firma, bünyesinde her türde uzmanı bulundurmak yerine hizmetlerin bir kısmını dışarıdan almayı tercih ediyor. Kaynakların etkin kullanımının giderek daha fazla artmasıyla “paylaşımlı iş gücü” kavramı ortaya çıkacak. Yeni dönemde uzmanların birden fazla firmaya hizmet verebileceği freelance tarzı serbest bir çalışma şekli oldukça popüler hale gelecek.

Bu yazıyı okuyanların çoğunun da beyaz yakalı olacağını tahmin ederek, mevcut yeni iş konseptlerine kendilerini hazırlamalarını tavsiye ediyorum. Rehavete kapılmayın!

4 Yorumlar

Yorum Yaz

+ Leave a Comment