Netflix ve gerilla pazarlama

Netflix ve gerilla pazarlama


Netflix, filmlerini ve dizilerini pazarlamak için gerilla pazarlama stratejisini başarıyla kullanıyor ve bunu da bir alışkanlık haline getirdi. Bu yazıda Netflix’in gerilla pazarlama yöntemlerinden bahsedeceğim.

İnternet kaynaklı dönüşüm süreciyle ortaya çıkan girişimlerden hayatımızı en çok etkileyenlerin başında Netflix geliyor. Dünyada 190’dan fazla ülkede 109 milyonun üzerinde üyeye sahip olan Netflix, aylık makul bir ücret karşılığında adeta sınırsız bir içerik sunarak film, dizi ve belgesel izleme alışkanlıklarımızı tamamıyla değiştirdi.

Netflix, abonelerinin yanı sıra, henüz kullanmamış potansiyel abonelerinin gözünde de genel olarak pozitif algıya sahip ender firmalardan birisi aynı zamanda. Netflix’in bu algıyı yaratmasında şüphesiz ki en önemli sebep sunduğu içeriğin ve hizmetin kalitesi. Ama bir sebep daha var ki, o da dizileri için yaptırdığı reklamların virale dönüşüyor olması. Netflix, içerik pazarlamasını başarıyla yapıyor. Daha başarılı yaptığı şeyse gerilla pazarlama. Hatta bunu o kadar başarıyla yapıyorlar ki; nasıl IKEA gerçek zamanlı pazarlama ile anılıyorsa, Netflix de gerilla pazarlamada en çok öne çıkan firma diyebiliriz. Şimdi de Netflix’in yaptığı gerilla pazarlama çalışmalarından örneklere bakalım.

Narcos

Netflix, başta ABD olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde daha önce gerilla pazarlama reklamları hazırlamıştı. Ancak biz, Türkiye’de ilk örneğini Narcos dizisi için yapılan reklam çalışmasında görmüştük. İstanbul Boğazı’ndan geçmekte olan bir yük gemisinde dev bir “Narcos: Kolombiya’dan Sevgilerle, Netflix” yazılı pankart asılıydı. Bu dikkat çeken çalışma, özellikle sosyal medyada epeyce konuşuldu.

Netflix, en fazla sayıda gerilla pazarlama çalışmasını Narcos için yapmıştı. Bunlardan en dikkat çekeni, uyuşturucu kullanımında ABD’nin başı çeken iki kenti New York ve Miami’daki gece kulübü tuvaletlerinin görünür yerlerine koyulan mini reklamlardı. Bu reklamların üzerinde şöyle yazıyordu: “90’larda, buradaki toz (kokain) %80 ihtimalle Cali Karteli’nden geliyordu”.

New York, JFK Havalimanı güvenlik kontrolü geçişindeki sepetlere yerleştirilen Narcos reklamı: “Seyahatin en gerekli eşyaları”.

New York’taki otobüs duraklarına yerleştirilen dikkat çekici bir Narcos reklamı: “Uyuşturucu baronu Pablo Escobar, ailesini ısıtmak için bir gecede 2 milyon doları (şöminede) yaktı”.

House of Cards

House of Cards, Frank Underwood isimli hırslı bir politikacının ABD başkanı olmasını ve iktidarının devamı için ülkeyi çeşitli ayak oyunları ile yönetmesini konu alıyor. Hollanda’daki seçimler sırasında da gerçek seçim afişlerinin (altta oldukları kenarlardan görünecek şekilde) üzerine konulmuş olan reklamı da gerilla pazarlama ile gerçek zamanlı pazarlamanın başarılı bir örneğiydi: “Demokrasi çok abartılmış bir yönetim şekli”.

2016 ABD seçimlerinde sadece Donald Trump ve Hillary Clinton’ın çekiştiğini sanıyordunuz değil mi? Ama o seçimlerde Frank Underwood da vardı. Tabi ki hayali olarak. İşte bu da Frank Underwood’un Güney Carolina’daki kampanya merkezi.

Stranger Things

80’ler nostaljisini fantastik-gerilim kurgusuyla sunan Stranger Things, ülkemizde de çok sevilmişti. Dizi için yapılan Barış Manço göndermeli ve Saddettin Teksoy’lu klipler de başarılı içerik pazarlaması çalışmalarıydı ve bunlar da sosyal medyada viral oldular. Netflix, diziyle ilgili olarak gerilla pazarlaması yapmayı ihmal etmedi. New York’ta turistlere şehir turu yaptıran otobüslerden birine, ortasında neon ışıklarla kocaman Stranger Things yazan ve tersyüz edilmiş otobüs görünümlü bir arayüz yerleştirildi.

Espriyi anlamamış olan varsa açıklayım: Stranger Things İngilizcede yabancı şeyler anlamına geliyor. Turist dolu bir otobüsün üzerine yabancı şeyler yazdığınızda, otobüsün içeriği olan insanlarla ilişkilendiriyorsunuz. Ve bunu yaparken neon yazılı bir logo ile ters çevirip kullanıyorsunuz. Bu da dizideki Upside Down (tersyüz) olarak bilinen alternatif boyuta gönderme. Kısaca, ince düşünülmüş, başarılı bir çalışma daha.

Bu örnekler, benim Netflix gerilla pazarlama çalışmalarından rastladıklarım. Buraya koymadığım irili ufaklı başka çalışmaları daha var. Bu yazıdan sonra da eminim yine dikkat çekici gerilla pazarlama örnekleri ile konuşulmaya devam edecekler. Yazının başında da dediğim gibi; Netflix’i seviyoruz ve bu reklam çalışmaları da sevgimizi artırıyor.

+ Yorum bulunmuyor

Yorum Yaz