Yürürken kitap okumak

Yürürken kitap okumak


Kitap okumanın faydalarının farkında olan, kitap okumayı seven ama bunun için zaman bulamayan veya zamanı olsa da düzenli okuma alışkanlığı oluşturmakta zorluk çekenler için kendi uyguladığım bir alternatiften bahsedeceğim: Yürürken kitap okumak.

Neden yürürken kitap okumak?

Kitapseverler için yolculuk sırasında ve toplu taşımada kitap okumak yaygın bir alışkanlıktır. Bunu cazip hale getirense, yolculukta geçen zamanın boş/atıl zaman olmasıdır. İnsanlar böyle boş/atıl zamanlarda genellikle cep telefonlarını kurcalamayı tercih ederler. Gerçek kitapseverler ise yanlarında kitap taşıdıkları için böyle fırsatları hiç kaçırmazlar ve kitap okuyarak değerlendirirler. Bir yerden bir yere yürürken de aslında boş ve atıl zaman periyodu içerisinde olursunuz. Eğer yeni bir yer keşfi veya doğanın ve manzaranın tadını çıkarma gibi bir durum söz konusu değilse bu boş ve atıl zamanı da yine kitap okuyarak değerlendirebilirsiniz.

Örneğin ben, Caddebostan’a gideceğim zaman Söğütlüçeşme’de inip, yaklaşık 5 km’lik yolu yürüyorum. Bu yürüyüş aşağı yukarı bir saat civarında sürüyor ve bu esnada 15-20 sayfa kitap okyuyabiliyorum. Haftada beş gün, bu şekilde yürüyebileceğiniz bir saatlik bir yolunuz olduğunu düşünürseniz, sadece yürüyerek ayda 1-2 kitabı bitirebilmeniz mümkün olur. Buna bir de toplu taşımadaki okuma sürenizi eklerseniz, çok daha fazla kitap okuyabilmek de mümkün olur. Bu arada, ben kendi okuma süremi örnek verdim ve ben pek de hızlı okuyamıyorum. Hızlı okuyabilen birisi için bu faaliyet çok daha verimli olacaktır elbette.

Yürürken nasıl kitap okunur?

Öncelikle baştan şunu söylemek lazım ki bu herkesin yapabileceği bir şey değil. Zaten çok fazla yaygın bir alışkanlık da değil. Yolda kitap okuyabilen çok az insan var. Ama denemenizden zarar gelmez. Eğer yapabiliyorsanız, yapın.

Yürürken kitap okumanın püf noktası, yürüme esnasında görüş alanınızın tamamen kapanmamasından kaynaklanıyor. Dikkatinizin ve görüşünüzün çoğu elinizdeki kitap üzerine yoğunlaşmış olsa da kitabın üst kısmından önünüz ve alt kısmından yer yüzeyi için kısmi bir görüşünüz olur. Bu kısmı görüş sizin herhangi bir yere takılmadan, bir yere veya bir insana çarpmadan ilerleyebilmenizi sağlar. Ben yaklaşık iki yıldır yürürken kitap okuyorum ve şu ana kadar ciddi bir takılma ve çarpma yaşamadım. Bunun da nasıl olduğundan aşağıda bahsedeceğim.

Yürürken kitap okurken nelere dikkat edilmeli?

Her ne kadar önünüzü ve yeri kısmi olarak görebiliyor olsanız da dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var elbette.

  • Yürüdüğünüz rotanın çok kalabalık olmaması önemli. Örneğin Mecidiyeköy, yürürken kitap okumak için elverişli bir yer değil. Ancak metro istasyonlarında trene giderken sorunsuz okuyabiliyorum çünkü yaya trafiği genellikle çift yönlü oluyor ve okurken yavaş yürüyor, sağdan gidiyorum. Yürüyen merdivenlerde yine sağda kalarak, yürümeden bekliyorum. Acele etmiyorum.
  • Tanıdığınız, bildiğiniz rotalarda bunu denemeniz daha uygun olur. Nerelerde ne çıkacağını bilirsiniz böylece (karşıdan karşıya geçiş, trafik ışıkları, otobüs durağı vs.).
  • Yürüdüğünüz rotanın altyapısı da önemli. Kaldırımları dar ve bozuk olan yerlerde dikkat etseniz bile sorun yaşarsınız.
  • Arada bir kafanızı kaldırıp önünüze bakın. Böylece önünüzdeki 50-100 metrelik yolda bir engel varsa önceden görmüş olursunuz.
  • Sürekli yaya geçici, trafik vs gibi engellerle duraklayacak bir rotada keyifli ve kaliteli bir okuma olmaz.
  • Hızlı yürümek bu teknik için uygun değil. Yavaş yürürken okumalısınız. Hem okuma konsantrasyonu hem de çevresel dikkat için bu önemli.
  • İnce kitaplar tercih edilmeli. Kalın kitaplar yürüme esnasında hem ağır olurlar hem de tutuşları zor olur. Ben genellikle 200 sayfadan daha kalın bir kitabı yürüryerek okurken tercih etmiyorum.
  • Kolay okunabilir kategoriye giren kitaplar tercih edilmeli. Teknik kitapları ve üzerine yoğun kafa yorulması gerekebilecek türden ktiapları sabit ortamlarda okumak daha uygun olur.

Cep telefonuna göre dikkat farkı var mı?

Birçok insan yürürken kitap okumanın zor ve gereksiz bir eylem olduğunu düşünebilir. Ancak milyonlarca insan yürürken cep telefonu ile mesaj yazmıyor mu? Hatta bunu araç kullanırken bile yapmıyor mu? Yürürken kitap okumak, yürürken cep telefonu ile mesaj yazmaktan çok daha güvenli. Aradaki fark şu. Okurken dikkat odağı daha geniş ve tek bir etkileşim var. Ancak cep telefonu ile mesaj yazarken beyniniz hem okuma hem yazma eylemi ile meşgul olduğundan dikkat daha da azalır. Ve sonuç olarak bir yerlere takılır veya çarparsınız. Daha önce söylediğim gibi, kitap okurken önemli bir sorun yaşamadım ama cep telefonumu kurcalarken defalarca sorun yaşamışlığım var.

Yürürken kitap okumak keyifli bir alışkanlık ve pek de yaygın değil. Tamamen sorunsuz olabilecek bir rotada kısa bir deneme yaparak sizin için uygun olup olmadığına bakabilirsiniz. Uygunsa, kitap okumak için yeni bir alternatife sahip oldunuz demektir. Uygun değilse, ille de yapmanız gerekmiyor elbette.

Son olarak; eğer yürürken kitap okuyabilenler varsa veya bu yazıdan sonra deneyenler olursa lütfen yorum kısmında deneyimlerini paylaşsın. Keyifli okumalar!

7 Yorumlar

Yorum Yaz
  1. 1
    Furkan

    Merhaba. Yanılmıyorsam başka bir yazınızda da yürürken kitap okuduğunuzdan bahsetmiştiniz. O yazınızı okuduktan sonra düzenli olarak yürüdüğüm bir rotada birkaç kez okumayı denedim.
    İlk başta sürekli bir kaza olacakmış gibi hissetsem de bir problemle karşılaşmadım ama basılı kitapları okurken her sayfa çevirdiğimde dikkatimin dağıldığını, az da olsa dengemin bozulduğunu fark ettim. Buna çözüm olarak e-kitap okuyucumu kullanmaya başladım. Basılı kitaba göre çok daha konforlu ve rahat bir deneyim yaşadım. Yazı boyutunun ayarlanabilmesi, hafifliği, tek elle tutulabilmesi yürürken okumayı kolaylaştırıyor.

  2. 2
    Onur

    Merhaba, öncelikle hakikaten tertemiz bir blog yazısı olmuş. Yürürken insan aklının daha iyi çalıştığı da bilimsel bir gerçek. Hatta eskiden sofistler derslerini öğrencileriyle yürüyüş yaparak işlerlermiş. Ancak göz sıçramalarla hareket eden bir organ uzun süre bu şekilde okunursa baş ağrısı yapabileceğini ya da göz yorabileceğini düşünüyorum. Ben yürürken podcast dinlemeyi tercih ediyorum. Harika yazı için teşekkürler.

  3. 3
    Aslı Ege

    Merhaba, yürürken kitap dinlediğim için bu yazı çok ilgimi çekti. Hiç okunabileceğini düşünmemiştim. Hala da zor olur gibi geliyor ama deneyeceğim. Kitap dinleme konusundaki düşüncelerinizi merak ediyorum doğrusu. Özellikle uzun araba yolculuklarında bundan çok faydalanıyorum. Arabayı kulandığım süre içerisinde kitap dinlemek zihnimi hep dinç tutuyor. Okumak ile dinlemek arasında fark olduğunu düşünüyor musunuz?

    • 4
      Ümit Büyükyıldırım

      Merhaba Aslı hanım. Sesli kitap dinlemedim hiç ancak radyonun hâlâ revaçta olduğu 80’ler ve 90’ların başlarında bolca radyo tiyatrosu dinlemişliğim var. Kitap okumak ve dinlemek arasında elbette ki bir fark var bence ama herkesin kendi zaman ve koşullarına uygun tüketim seçeneklerini değerlendirmesini de yanlış bulmuyorum. Sonuçta araba yolculuğu yaparken kitap okuyamazsınız ve böyle atıl geçen uzun zaman boşluklarınız varsa bunu sesli kitaplarla değerlendirmenizi gayet olumlu buluyorum. Önemli olan, faydalı bir içerik tüketebilmektir öncelikle.

  4. 5
    serhan

    her gün düzenli yürüdüğüm kalabalık olmayan bir yol var. yolu görecek açıdan kitabı biraz sağdan tutarsanız beyniniz yolu takib edecektir. yabancı bir cisim olursa zaten hemen farkediyosunuz.. zamanla beyniniz alışıyor. farkında olmadan 4 5 metreyi takip edebiliyorsunuz .sadece yolmayrım7na geldiğinizde etrfınıza bakmalısınız.harfleri büyük bir kitap olduktan sonra kolay.

  5. 6
    Arif Emre

    Merhabalar!! Ben de yaklaşık 3 yıldır yürüyerek kitap okuyorum. Yazınızın başlığını gördüğümde çok şaşırdım açıkçası çünkü bunu yapan veya en azından normal karşılayan hiç kimseyle karşılaşmamıştım daha önce. Ben bu konudaki kendi tespitlerimden birini de paylaşmak isterim. Uzun süredir yürüyerek okuyorsanız ve özellikle benzer rotalarda yürüyorsanız illaki yaşamışsınızdır, kitaplardaki olaylar yürüdüğümüz yollarla özdeşleşmeye başlıyor zihnimde. Aylar sonra oradan sadece yürüyerek geçtiğimde aniden kitapla alakalı anılar canlanıyor zihnimde. Ki bunun nasıl bir keyif verdiğini tecrübe edenler bilir ancak :).
    Bunun yanında müzik dinleyerek kitap okumak da aynı etkiyi veriyor. Eğer müzik arkada çalarken kitaba odaklanmayı başarabilirseniz, çok uzun zamanlar sonra o müzikleri dinlediğinizde kitabın içindeki olayların gözünüzün önüne geldiğini göreceksiniz.
    Ayrıca bu güzel yazı için tekrar teşekkür ederim…

  6. 7
    Ümit Büyükyıldırım

    Arif Bey merhaba. Ben bu yazıyı yazdıktan sonraki iki yıl boyunca daha sık görmeye başladım. Özellikle metro istasyonlarda denk geliyor. Yaşanan olayla, deneyimle örtüşen mekânın, müziğin veya başka bir olayın hatırlanması farklı durumlarda da gerçekleşebilen ve benim de hoşuma giden bir durum açıkcası.

+ Leave a Comment