Tek kişilik bir iyilik projesi: Mor Kanatlar

Tek kişilik bir iyilik projesi: Mor Kanatlar


İnsanların yardımseverlik konusundaki en önemli çekincelerinden birisi, şeffaflık ve güven unsuru. Yani yapılan yardımınların doğru yere ve kişilere ulaştırıldığından emin olamaması. Sedanur Kavaklı, gönüllülerden topladığı yardım malzemelerini kendisi bizzat yerinde, birebir dağıtarak şeffaf ve güven verici, aynı zamanda ortaya çıkan tablo ile de duygulandırıcı bir örnek olarak son günlerde dikkatimi çekti. Sedanur’u özel yapan şey, aynı zamanda bir üniversite öğrencisiyken ve ailevi sorumlulukları da varken tek başına bu projeyi gerçekleştirebiliyor olması. Ben de kendisiyle temasa geçerek, proje hakkında biraz daha bilgi aldım ve kendisine nasıl katkılar sağlayabileceğimi konuştum. İlk olarak bu yazı ile projesini duyuyarak başlıyorum 🙂

Mor Kanatlar nedir? Nasıl ortaya çıktı?

Mor Kanatlar, ihtiyaç sahibi ana sınıfı ve ilköğretim öğrencilerine kitap, kırtasiye malzemesi, mont, bot, müzik enstrümanları, oyuncak ve zekâ oyunları ulaştıran bir yardımseverlik projesi. Proje, Sedanur’un arkadaşlarıyla sohbet ederken yardım çalışması yapmaya karar vermesi ile Eylül 2017’de başlamış. Projeye bir arkadaşı ile birlikte başlayan Sedanur, arkadaşının devam edemeyeceğini bildirmesi üzerine projeye tek başına kendisi devam etmiş.

İhtiyaç sahibi okullar ve öğrenciler nasıl tespit ediliyor?

Sedanur, yardım yapılacak okulların tespiti için İhtiyaç Haritası‘nı kullanıyor. Doğrulama yapmak için de gideceği şehrin Milli Eğitim Müdürlüğü’nden onay alıyor. Yani çat kapı, yardım malzemeleri ile gelerek rastgele bir dağıtım yapmak yerine araştırma yaparak, ihtiyaç sahiplerini ve malzemeleri birebir belirleyerek net bir çalışma yapıyor. Aynı zamanda ilgili kurum ve bağlı olduğu makamlarla eksiksiz bir koordinasyon sağlayarak kampanyayı bürokratik zemine uygun şekilde yürütüyor. Bana göre Sedanur’un başarısının en önemli sırlarından birisi de, kampanyanın yürütülmesindeki bu yaklaşım.

İhtiyaç sahibi öğrenci aralığı, ana sınıfı dahil olmak üzere 1. sınıftan 8. sınıfa kadar olan ilköğretim öğrencilerini kapsıyor.

Yardım malzemeleri nasıl toplanıyor ve ulaştırılıyor?

Sosyal medya üzerinden veya yüzyüze görüşülen yardımseverler, az kullanılmış veya kullanılmamış malzemeleri Sedanur’a kargo yoluyla ulaştırıyor. Tüm malzemeleri evinde depolayan Sedanur, yardım dağıtım zamanı yaklaştığında bu malzemeleri paketleyip, gideceği güne denk gelecek şekilde kargoluyor ve gittiği yerde kutuları kendisi açarak, yerel okul yetkililerinin de yardımıyla dağıtımı kendisi yapıyor.

Projesi henüz kurumsal bir statüde olmadığı için maddi yardım kabul etmiyor. Bu sorumluluğu şu an almak istememesi bence de doğru bir yaklaşım. Bu şekilde projenin şeffaflığı da artmış oluyor.

Sedanur, gönüllülerle birebir ilgilendiğini ve harika geri dönüşler aldığını söylüyor. Bir kalem veya bir silginin bile fark yarattığını özellikle vurguluyor. Kurumsal destekler de aldığını ancak bunların sürekli olmadığını da ekliyor.

Projenin bir güzel yanı da, Sedanur’un yardım edeceği okullara giderken ulaşım ve konaklama masraflarını da kendi bütçesinden karşılaması. Bir üniversite öğrencisi olarak bu tarz bir projeye hem zaman hem de maddi kaynak ayırmak gerçekten fazlasıyla takdir edilesi bir davranış. Tabi ki projenin ilerleyen safhalarında sponsor destekleri ile bu tarz masrafların karşılanması mümkün olabilir.

Şu ana kadar hangi şehirlere ve okullara ulaştı?

Eylül 2017’de başlayan proje ile Sedanur, 4 farklı ilde 7 farklı okula ve 500’e yakın öğrenciye ulaştı.

  • 20 Ekim 2017 Şanlıurfa/Hilvan – Uzuncuk İlkokulu ve Akçakepir İlkokulu
  • 5 Şubat 2018 Bingöl/Solhan – Yenibaşak Yatılı Bölge Ortaokulu
  • 21 Şubat 2018 Trabzon/Araklı – Cumhuriyet İlkokulu
  • 3 Nisan 2018 Şanlıurfa/Hilvan – Aşağı Ekece İlkokulu, 75. Yıl İlkokulu, Uzuncuk İlkokulu
  • 23 Nisan 2018 Bursa/Keles – Abdullah Akça İlkokulu

Sedanur’un ilk ziyaret ettiği okulda karşılaştığı ilgi. Her şey böyle başladı…

Sevgi dokunuşu

Projenin en güzel kısmı, yardım malzemelerini bu minik öğrencilere birebir verirken onların sevinçlerini bizzat tanık olmak ve bu mutlu anı onlarla paylaşmak. Sedanur, ziyaret ettiği okullarda adeta sevgi seli ile karşılaşıyor. Eğitimciler ve öğrenci aileleri Sedanur’u ilgi ile karşılıyorlar. Öğrenci ailelerinden misafir edip ağırlayanlar da oluyor. Öğrencilerin ilgisi ve sevgisi ise paha biçilmez. Zaten Sedanur, başkalarının yaşamına dokunarak, kendi yaşamına anlam kattığını gördükçe bu projeye olan inancı daha da artıyor. Bu proje ile ortaya çıkan bir gerçek de, onların malzeme kadar ilgiye ve sosyalleşmeye de ihtiyaçları olduğu. Sedanur, fırsat oldukça onlarla malzeme dağıtımı dışında da vakit geçiriyor ve birlikte etkinliklere katılmaya çalışıyor.

Gelecek planları

Bir ekibi olmamasından dolayı lojistik ve benzeri konularda sorunlar yaşayabiliyor ve iyi niyetli insanlardan oluşan bir ekibe ve daha fazla çocuğa ulaşabilmek için malzeme sağlayacak gönüllülere ihtiyacı var. Sedanur’un Mor Kanatlar projesi ile ilgili yeni fikirleri ve planları da mevcut. Kendi vakfını kurabilmek gibi çok güzel bir hedefi var.

Mor Kanatlar projesi ile ilgili daha fazla bilgi almak için:

https://www.instagram.com/morkanatlarr/

+ Yorum bulunmuyor

Yorum Yaz