Dijital pazarlama sertifikaları

Dijital pazarlama sertifikaları


Dijital pazarlama da diğer teknik konular gibi bilgiyi kanıtlayan sertifikalara ihtiyaç duyuyor. Özellikle işe alım ilanlarında bu pozisyon için Google sertifikalarının arandığını göreceksiniz. Bu yazıda, dijital pazarlamada kariyer hedefleyenler ve halihazırda dijital pazarlama ile uğraşıp henüz herhangi bir sertifika almamış olanlar için tamamına ücretsiz olarak sahip olunabilecek en yaygın sertifikalardan bahsedeceğim.

Google Dijital Atölye ile başlangıç

Dijital pazarlamaya yeni başlayanların ilk durağı Google Dijital Atölye olmalı. Google bu online kurs platformunda dijital pazarlama, girişimcilik, dijital güvenlik ve kişisel gelişim konularında modül bazında eğitim içerikleri sunuyor. Platformda yer alan Dijital Pazarlamanın Temelleri kursu ise mesleki altyapınızı onaylayan bir sertifika veriyor. İşte, başlangıç noktanız bu sertifikayı almak olmalı. Kursu tamamlamanız, günde ayırdığınız süreye göre 2-3 gün sürebilir. Geçerlilik süresi sınırı olmayan bu sertifikayı alabilmek için sorularda %80 oranında başarı elde etmelisiniz. Başarısız olduğunuzda 24 saat sonra yeniden sınava girebiliyorsunuz.

Google Analytics Academy sertifikaları

Bir dijital pazarlamacının en temel gereksinimi analitik uzmanı olmasıdır. Google Analytics ise analitik araçlarının en yaygın olanı. Google, Analytics öğrenimi sağlamak ve kullanımını yaygınlaştırmak adına Google Analytics Academy üzerinden eğitim ve sertifikalar veriyor. Burada yeni başlayanlar için ve ileri düzey olmak üzere iki farklı kurs var. Bir de Analytics 360 kursu var ancak bu farklı bir Analytics hesap türü için olduğundan, ondan şimdilik bahsetmeden geçeceğim. Sırasıyla yeni başlayanlar ve ileri düzey kurslarını tamamlayarak 2 yıl geçerli sertifikalar alabiliyorsunuz. Aslında Google Analytics için resmi sertika bu değil. Ancak bu sertifikalar ona hazırlık olduğu için buradan başlanmalı. Her iki kurs da metin, video ve etkileşimli öğrenme içeriklerine sahip ve her bir eğitim kursunun tamamlanması birkaç gün sürüyor.

Google Analytics Academy’de ayrıca Google Etiket Yöneticisi için de temel düzey kurs bulunuyor. Google Analytics’i daha etkili kullanmak adına bu eğitimi de tamamlamanız da yarar var.

Google Academy for Ads

Şu ana kadar alınan eğitimler ve sertifikalar daha çok temel düzeydi. Şimdi önemi ve zorluğu orta ve üst düzeyde olan eğitim ve sertifikaların olduğu Google Academy for Ads‘e bakalım. Burada çok fazla kurs var ve neyse ki hepsi ücretsiz. Birkaç sene öncesine kadar Google’ın daha az sayıda sertifika sınavı vardı ve bunlar için para alıyordu. Şu an tümünün ücretsiz olması önemli bir fırsat.

Academy for Ads’de Dijital Satış sertifikası ile başlamanızı öneririm. Bu hem genel dijital pazarlama portfoyünüzü destekler hem de Ads’e ön hazırlık olur çünkü bu eğimin ve sertifika sınavının içeriğinde Ads’le ortak konular ve sorular var.

Google Analytics Individual Qualification

Google Analytics’in temellerini attıktan sonra iş başvurularında aranan sertifikasını buradan alabiliriz. Google Analytics Individual Qualification adlı sertifika, şu ana kadar alacaklarınız arasında en önemlisi olacak. %80 başarı sağlayarak alabileceğiniz sertifikanın geçerlilik süresi sadece 1 yıl. sınavda başarısız olmanız durumunda 24 saat sonra yeniden sınava girebiliyorsunuz.

Google Ads sertifikaları

Google Ads için eskiden bir tane sertifika varken şimdi çok sayıda farklı sertifika var. Ancak mulaka alınması gereken iki sertifika sırasıyla Google Ads Arama Ağı ve Görüntülü Reklam Ağı sertifiklarıdır. İhtiyaca göre Mobil Reklamcılık, Video Reklamcılığı ve Alışveriş Reklamları sertikaları da alınabilir. Bunlar için de yine %80 başarı sağlamanız gerekiyor ve sertifikaların geçerlilik süreleri 1 yılla sınırlı.

Academy for Ads’te Google Marketing Platform sertifikaları ve Youtube eğitimleri de veriliyor. Bunlar da ihtiyaca göre alınabilir.

HubSpot sertifikaları

HubSpot Academy‘nin sertifikaları inbound marketing özelinde içerik pazarlaması odaklı sertifikalar. Buradaki kurslar orta seviyede blog, sosyal medya, e-posta pazarlama gibi içerik pazarlama konularında eğitimler veriyor. Sınavlar Google’a göre daha esnek. %75 başarı sağlamanız yetiyor. Başarısız olmanız durumunda 12 saat sonra yeniden sınava girebiliyorsunuz ve sertifikalarınızın geçerliliği 2 yıl. Kursta hem video hem slayt hem de PDF içerik var. Sadece PDF’leri indirirek çalışırsanız da sınavları geçebilirsiniz ancak belli bir altyapınızın olması kaydıyla. Burada içerik pazarlama odaklı çalışacakların sırasıyla; Inbound, Inbound Marketing, Content Marketing, Social Media ve Email Marketing sertifikalarını almalarını öneririm.

SEMrush SEO sertifikaları

SEO, kuralları ve yöntemleri sürekli değişen, çok dinamik ve sürekli olarak pratik gerektiren bir uzmanlık alanı. SEO’ya bir noktadan başlayabilmek için ise en ideal online kurs SEMrush’ın SEO kursları. İlk olarak SEO Fundamentals kursu ile temelleri öğrenmeniz ve işin mantığını kavramanız gerekiyor. Ardından alacağınız Technical SEO sertifikası sizin teknik SEO bilginizi belgeleyecektir. Her iki sertifikanın da geçerliliği 1 yıl.

Sertifikaları nasıl kullanırız?

Bu sertifikaları LinkedIn ve diğer kariyer sitelerdeki özgeçmişinizin sertifikalar bölümüne ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda kişisel sitenize ve PDF özgeçmişinize de ekleyebilirsiniz.

Bu sertifikaların neredeyse tamamı size online bir doğrulama bağlantısı verir. Bu bağlantıları paylaşarak, sertifikaları gerçekten aldığınızı kanıtlayabilirsiniz.

Değerlendirme ve öneriler

Dijital pazarlama gibi teknik konularda eğitimleri almayı kesinlikle öneririm. Bu işi yıllardır yapıyor olsanız bile kendinize veya çalıştığınız firmaya has bir çalışma şekliniz vardır. Bu tarz eğitimler genel bir mesleki formasyon kazandırdığı için her seviyede için uygundur.

Sertifikalar ise dijital pazarlama uzmanlığınızı kanıtlamanız için işe alımlarda talep edilen belgeler olduğu için almanızı öneririm. Çoğu ilanda bu belgeler istenmiyor gibi görünse de iş görüşmeleri sırasında mutlaka soruluyor.

Gerçek ihtiyacınıza uygun olan sertifikaları almaya çalışırsanız zaman ve efor kazancınız olur. Eğitimlerin tamamı modül ve aşama bazlıdır. Yani adım adım ilerlersiniz. Buradaki kurs bitirme süreleri altyapınızla doğrudan ilgilidir. Sıfır noktasından başlıyorsanız yeteri kadar sindirmeden bir sonraki aşamaya geçmeyin. Bir sertifikayı almış olmanız teknik bilginizi kanıtlar ancak deneyiminize kefil olmaz. Bu yüzden sertifika eğiti sırasında da sertifika alımı sonrasında da yeteri kadar pratik yaparak deneyim kazanılmalıdır. Aksi takdirde alınan sertifikalar, karşılığı olmayan belgeler olarak kalırlar.

2 Yorumlar

Yorum Yaz
  1. 1
    Serkan YILMAZ

    Ümit Bey merhaba.
    Yazınız için teşekkür ederim. Dış ticaret firmasının pazarlama birimde çalışıyorum ve bu bahsettiğiniz sertifikaları da almak istiyorum. Deneyim veya iş bulma konusunda neler tavsiye edersiniz. Yurtdışında olduğum için saatlik çalışabilirim.
    Saygılarımla.

  2. 2
    Ümit Büyükyıldırım

    Serkan Bey merhaba. Dijital pazarlama demek analitik demektir. Dijital pazarlama uzmanlarının yetenek setleri yazımda ve oradaki infografikte gösterdiğim gibi analitik kabiliyeti dijital pazarlama uzmanlıkları için hayati önemdedir. Bu kabiliyetinizi geliştirmenizi öneririm. Sertifikalar, arkasına deneyim koyabildiğinizde anlamlıdır. Bu yüzden belli kategorilere odaklanarak ihtiyacınıza uygun sertifikalar için uğraşmanız daha akıllıca olur. Dijital pazarlama odaklı işlerde uzaktan çalışma yaygındır ancak alt uzmanlık alanlarından birinde (SEO, SEM, Sosyal Medya gibi) belli bir seviyede olmanız gerekmektedir. Bu durumda part-time olarak çalışabilirsiniz. Özetle toparlamak gerekirse; analitik yönünüzü geliştirin ve dahil olabileceğiniz her türlü dijital pazarlama aktivitesini deneyimleyin.

+ Leave a Comment