Siyasetin yeni iletişim kanalı: Twitter

Siyasetin yeni iletişim kanalı: Twitter


ABD’de tutan bir girişimin veya dijital bir eğilimin Türkiye’de genellikle 10 yıl sonra etkili olduğuna dair bir gözlemim var. Bunun örneklerinden birisi de Twitter’ın seçimlerde etkili bir iletişim kanalı olarak kullanılması ve siyasetin yeni iletişim kanalı haline gelmesi. Eski ABD başkanı Barack Obama, 2008’deki başkanlık seçimlerinde sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanmıştı. Yaklaşık 11 yıl sonra Türkiye’de de sosyal medya, seçim kampanyaları için çok etkin bir şekilde kullanıldı.

Güçlü bir iletişim platformu

Türkiye’de Ocak 2019 rakamlarına göre 8,56 milyon aktif Twitter kullanıcısı var. Diğer sosyal medya platformlarına kıyasla abone sayısı en az olan sosyal medya platformlarından birisi. Ancak Twitter’ın, diğer sosyal medya platformlarından farklı bir yanı var. Haber ve bilgi paylaşımının en hızlı gerçekleştirilebildiği kanal. Platformun bu yönü ve güçlü bir iletişim aracı olduğu 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’ndeki seçim çalışmaları sırasında görüldü.

Siyasetçilerin ana iletişim kanalı

Aynı zamanda siyasetçiler de Twitter’ı bireysel olarak ana iletişim aracı olarak kullanmaya başladılar. Eskiden telgrafın ve basın bildirilerinin yaptığı işi artık Türkiye’de Twitter yapıyor. Siyasetçiler önemli açıklamalarını ilk olarak Twitter üzerinden yapıyor. Siyasetçilerin belli gelişmelerle ilgili olarak tepkisi ilk olarak Twitter üzerinden öğreniliyor.

Binali Yıldırım, seçim sonrası bir süre herhangi bir açıklama yapmaması ve TV ekranlarında görünmemesiyle ilgili yapılan eleştirilere resmi Twiter hesabı üzerinden cevap vermişti. Eskiden bu tarz duyurular basın bildirileri ile yapılırdı.

Twitter artık kabul edilen bir platform

Twitter, siyasetçiler tarafından artık tam anlamıyla ciddiye alınan ve ana iletişim kanalı olarak kabul edilen bir platform. TV izlenme sürelerinin azalması ve geleneksel medyanın gücünü kaybetmesi, sosyal medyaya olan talebi artırdı. Aynı zamanda daha önceki seçimlerin aksine bu seçimde sokakların bayrak, poster ve flamalarla süslenmek yerine dijital pazarlama çalışmalarına ağırlık verilmesi bu süreci hızlandırdı. Türkiye’de bir dönem yasaklanan ve yeteri kadar ciddiye alınmayan bir platformun bu noktaya ulaştığını görmek güzel.

Twitter kullanımında artış, eğilimlerde değişim

31 Mart Yerel Seçimleri’nin etkisiyle Twitter kullanımı arttı. Siyasi figürlere olan talep de yükselme oldu. Bunun en belirgin örneklerinden birisi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Twitter takipçi sayısının seçim gecesi 348.363 iken, seçimden sonraki üç gün içerisinde 1 milyonu geçmesi.


İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart seçim gecesinden bugüne Twitter takipçi sayısı 1,52 milyon arttı. En büyük değişim; toplam 787.507 yeni takipçi ile 1-3 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti.

Twitter kullanımının ve siyasi figürlere olan talepteki artışın yanı sıra yerel yönetim hespalarının takibinde yükselme yaşanması Twitter kullanım eğilimlerindeki önemli bir değişim olarak göze çarpıyor. Bunun en belirgin önreği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi resmi Twitter hesabının kontrolünün Ekrem İmamoğlu’nun ekibine geçtiği 18 Nisan’dan sonraki günde 100.000’in üzerinde yeni takipçi kazanmasıydı. 25.04.2019 itibariyle İBB resmi Twitter hesabının toplam takipçi sayısı 515.000’ni aştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabının son bir haftadaki takipçi değişimi.

31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Türkiye’de Twitter kullanımının artması ve Twitter’ın ciddiye alınan bir iletişim platformu haline gelmesi, Twitter’ın Türkiye’deki durumu için sevindirici. Elbette bu süreçte yalan haber, iftira, manipülasyon ve nefret dili kullanımındaki dikkat çekici yükseliş de kaygı verici.

1 yorum

Yorum Yaz

+ Leave a Comment