1000 Saat Kuralı

1000 Saat Kuralı


Kişisel gelişim dünyasında oldukça bilinen Outliers kitabının yazarı Malcolm Gladwell,  herhangi bir konuda uzman olmamız için gereken sürenin 10.000 saat olduğunu belirtiyordu. Literatüre 10.000 saat kuralı olarak giren önermeye göre; günde 6 saatlik bir çaba ile herhangi bir konuda 5 yıl içerisinde uzmanlaşmak veya mükemmele yaklaşmak mümkün oluyor. Üzerinde çalışılan konuya veya mükemmelleştirilmeye çalışılan yeteneğe göre bu süre bazı farklılık gösterebilir ancak genel anlamda 10.000 saat kuralının, yani 5 yılda uzmanlaşmanın doğru bir önerme olduğunu söylebiliriz. Fakat hayatımız boyunca, uzmanlaşmanın dışında da öğrenmemiz gereken şeyler ve geliştirmemiz gereken kabiliyetler olabiliyor. Bu durumda, bir konuda uzman olmak değil de sadece “iyi olmak” için ne kadar süreye ihtiyacımız var? İşte bu yazıda ben de kendi deneyimlerime dayanarak yeni bir kural önermesi yapacağım.

Herhangi bir şeyi öğrenmek için gereken süre: 20 Saat

Öncelikle herhangi bir konuyu öğrenmenin veya bir kabiliyete ilk adımı atmanın süresi ne kadar, ona bakalım. Bu konuda Josh Kaufman, TedxCSU konuşmasında “İlk 20 Saat: Herhangi bir şeyi nasıl öğrenirsiniz” adlı sunumunda bu sorunun cevabını veriyor.

Kaufman’ın yaklaşımına göre performansı geliştirirken, başlangıçta oldukça hızlı ilerleme kaydediyorsunuz. Uzun vadede ise performansın ilerleme ölçeği azalıyor. Yani kısa vadenin verimlilik getirisi ile uzun vadedeki verimlilik getiri birbirinden farklı. Ve bir şeyi öğrenmek için 20 saat yeterli oluyor.

Bu tam olarak ne demek oluyor ve ne işimize yarar derseniz; her konuda uzman olmamızın gerekmediği gerçeğine hatırlatmam gerekiyor. Her konuda uzman olmamız veya mükemmelleşmemiz gerekmiyor. Zaten buna yetecek kadar zamanımız da olmaz. Çok sayıda şeyi öğrenmek için daha kısa bir süre yeterli oluyor. Peki, bir konuda iyi olmak için gereken süre nedir? Ben bunun için 1.000 saat kuralını ortaya atıyorum.

Herhangi bir konuda iyi olmak için gereken süre: 1.000 saat

Meraklı ve çok yönü bir insan olmak hem keyifli hem de zor. Merak ettiğiniz bir şeyi öğrenmek için mesai harcıyorsunuz. İyi olmak istediğinizde bundan fazlasını feda etmeniz gerekiyor. Hayatım boyunca çok sayıda konuya merak sarmış ve kendi kendine çalışma ve öğrenme metodunu defalarca uygulamış birisi olarak bir konuda ne kadar sürede iyi olunabileceğine dair bir fikre sahibim. Gözlemlerime göre; herhangi bir konuda iyi olmak için aşağı yukarı 1.000 saatlik bir çabaya ihtiyacınız var. Bu da günde 8 saatten 4 aylık bir süreye denk geliyor.

Bir konuya tutkuyla bağlı olursanız ve her gün tam zamanlı mesai ayırırsanız, 4 ay sonra o konuda iyi hale gelebilirsiniz. Outliers’daki 6 saat yerine ben günde 8 saat olacak şekilde hesaplıyorum. Bu, hızlandırılmış bir süreç. Günlük çabanın süresini daha da artırarak, takvim süresi de kısaltılabilir. Buradaki amaç, hızlı yaşam temposu içerisinde hızla bir konuda iyi hale gelmek. Bu, özellikle meslek değiştirmeyi düşünenlerin işine yarayabilir. Günümüzde artık meslekler çok hızlı evrildiği ve sürekli yeni meslekler ortaya çıktığı için, bunlar arasında geçiş yapabilmek için ihtiyacınız olan süre 1.000 saat.

Kuralın istisnaları

Aynı 10.000 saat kuralında olduğu gibi, 1.000 saat de cetvelle ölçülmüş ve her şeye tam uyan bir süre olmayabilir. Konuların öğrenim ve kabiliyetlerin kazanım süreleri farklılık gösterebilir. Ancak herhangi bir konuda iyi olmanın bedeli aşağı yukarı 1.000 saat civarında.

Toparlayacak olursak;

  • bir şeyi öğrenmenin süresi 20 saat
  • iyi olmanın süresi 1.000 saat
  • uzmanlaşmanın süresi 10.000 saat

Bir konuda uzmanlaşmanın bedelini 10.000 saat kuralını bilmeyenler de aşağı yukarı tahmin ediyordur sanırım. Ancak bir konuyu bilmenin ve bir konuda iyi olmanın süresini de öğrenmek, belli bir farkındalığa sahip olmak açısından bence önemli.

4 Yorumlar

Yorum Yaz
  1. 1
    Hasan

    Güzel bir yazı olmuş Ümit Bey. Benzeri yazılarınızı da okumayı çok istiyorum. Araştırcağım bu tekniği ve benzerlerini. Bu güzel yazı için size çok teşekkür ederim.

+ Leave a Comment