Adım Adım İPK ve oyunlaştırma uygulamaları

Adım Adım İPK ve oyunlaştırma uygulamaları


Son zamanların artan trendlerinden birisi de koşmak. Sağlıklı yaşamın yanı sıra, hayata farklı bir perspektiften bakmaya da yardımcı oluyor. Ama koşuya başlamak için oldukça cazip bir sebep daha var; bağış koşuculuğu. Ve bağış koşuculuğu denildiğinde akla hemen Adım Adım geliyor. Adım Adım, kısaca koşarak STK’ları destekleyebildiğiniz bir platform.

8 yıl önce İ. Renay Onur ve arkadaşları tarafından kurulan platformda ben de dahil 7.000 üye koşucu bulunuyor. Adım Adım, koşu ve STK’ları birleştiren bir oluşum olmasının ötesinde, adeta koşu dünyası için bir milli takım konumunda. Birçok koşucu, farklı gruplarla da koşuyor olsa bile, STK dönemi geldiğinde Adım Adım çatısı altında birleşiyor.

Ben de 4 yıl önce koşmaya başladığımda, bireysel koşularımın ardından bir grup olarak ilk kez Adım Adım’la karşılaşmıştım. Adım Adım, daha önce hiç koşmamış ve STK’lar için bağış toplamamış birisine Çaylak Koşucu Grupları ile hem koşmayı öğretiyor hem de süreç içerisinde gerekli tüm bilgilendirmeleri yapıyor. Adım Adım, 4 yıl önce gördüğüm noktadan bu yana oldukça büyüdü ve gelişti. Adım Adım, sağladığı platformla bugüne kadar 39.903 gönüllü koşucu  ve 317.441 bağışçının katkısı sayesinde 40 farklı STK için toplamda 34.261.380 TL’lik bağış toplanmasına yardımcı oldu.

Adım Adım için koşan gönüllü koşucu sayısı, bağışçı ve toplam bağış miktarı her geçen yıl giderek artıyor. ama asıl büyük artış, İPK sisteminin devreye girmesinden sonra yaşandı. Adım Adım’ın sloganı olan “İyilik Peşinde Koş”un bir kısaltması olan İPK sistemi devreye girdikten sonra gönüllü sayısında %94, bağışçı sayısında %109, toplanan bağış tutarında ise %68’lik bir artış yaşandı. İPK öncesi sistemde bağışlar manuel yöntemlerle yürülürken, İPK sayesinde tek nokta üzerinden bağış toplamak (özellikle kredi kartı ile) mümkün hale geldi. Gönüllü bağışçılar için de artık bağış toplamak oldukça pratik hale geldi.

Süreçleri dijitalize eden ve 7 yıllık birikim üzerine kurgulanan bu proje 2015 yılının 2. ve 3. çeyreğinde Eker ana sponsorluğunda olmak üzere, New Balance ve Wings For Life Vakfı’nın katkıları sonucu  100 bin TL’lik bir yatırım sonucunda gerçekleştirilmiş. Projenin tasarım, geliştirme ve koordinasyonu Renay Onur tarafından üstlenilmiş.

İPK oyunlaştırma sistemi

İPK sisteminin başarısının ana unsurunun, süreçleri dijitalize ederek pratik hale getirmesi olduğunu belirtmiştim. Adım Adım İPK sistemini başarılı kılan bir başka özellik de bağış koşucularının kişisel İPK sayfalarındaki oyunlaştırma sistemi. Oyunlaştırma (gamification), oyun harici süreçlere oyun dinamikleri ekleyerek içsel motivasyonu tetiklemeye çalışan bir sistem. Bu sistem iş dünyasında çalışan motivasyonunu artırmak ve eğlenceli hale getirmek, markalar tarafından da takipçileri ile daha fazla bağ kurmak için kullanılıyor. Adım Adım ise İPK sistemine oyunlaştırma dinamikleri ekleyerek bağış koşucularının motivasyonunu artırmayı hedeflemiş.

İPK tasarlanmaya başladığında 5.000 gönüllüye 7 bin yardımseverlik koşusu yaptırılmış ve 65 bin bağışçıdan 10 milyon TL bağış toplanmasına destek olmuş konumdaydı Adım Adım. Adım Adım’ın kurulduğu ilk günden bu yana kaynak geliştirme tarafı; yani analiz, performans kriterlerinin belirlenmesi, takibi ve değerlendirmesi Renay Onur’un sorumluluğunda olmuş. İlk günden bu yana teşvik, ödül, yarış ve sıralama sistemlerini sürekli kullanmış ve bunun ne kadar etkili olduğunu görmüşler. Zaman zaman bu uygulamalar konusunda eleştirildikleri de olmuş ve bu sebeple bazı uygulamalardan geri adım atmak zorunda kalmışlar. İşte tüm bu tecrübeler İPK sistemine yansımış. 2008’de bağışçı sayısında ilk 15’e girebilmek için 30 farklı bağışçıdan bağış toplamak yeterken, İPK sistemi sonrasında (bu yıl) ilk 15’e girmek için 200 bağışçı gerekiyor. Yani rekabet artmış, bağışçılar gelişmiş. Elbette her geçen gün artan bir sosyal sorumluluk bilincinin de bunda önemli bir etkisi var. Birçok özel şirket, son birkaç yılda artan bir şekilde Adım Adım çatısı altında bağış koşusu yapıyor.

Renay Onur’a göre de İPK sisteminin başarısının iki sebebi var; Kullanıcı kolaylığu ve oyunlaştırma (bu konuda hemfikiriz). Ancak geri bildirimlerin çoğu kullanıcı kolaylığı tarafında olmuş. Süreci eğlenceli hale getiren oyunlaştırma sistemi ile ilgili geri bildirimler pek gelmemiş.

Adım Adım İPK sisteminde şu an bağış koşucuları kendi özel sayfalarında, bağış koşucuları arasındaki sıralamalarını, bağışçı sayılarını, önceki yıllardaki sıralamalarını, hedeflerine göre topladıkları bağış miktarı ve ulaştıkları bağışçı sayılarını rozet, sıralama ve ilerleme grafikleri yardımıyla görebiliyorlar.

Sistemin bağış koşucuları üzerindeki etkisiyle alakalı olarak ben de bağış koşusu yapan arkadaşlarım Aslı ve Burçin’a İPK ve oyunlaştırma sisteminin kendileri üzerindeki etkilerini sordum.

Aslı Tan Sunter'in Adım Adım İPK sayfası

Aslı Tan Sunter’in Adım Adım İPK sayfası

Aslı Tan Sunter

Bu sene Darüşşafaka Cemiyeti için koşan Aslı, oyunlaştırma sisteminin kendisi için motive edici olduğunu söylüyor. Aslı’yı ençok, kendi kişisel hedeflerindeki ilerleme durumu grafikleri motive ediyor. Çünkü sıralamadaki yerinden ziyade, asıl amacının kendi hedefine ulaşmak olduğunu belirtiyor. Sıralamaya ise genellikle kendi hedefini tutturduktan sonra baktığını söylüyor. Yeni özellik olaraksa STK’lardaki sıralamaların eklenmesinin güzel olacağını belirtiyor.

Burçin Özkan'ın Adım Adım İPK sayfası

Burçin Özkan’ın Adım Adım İPK sayfası

Burçin Özkan

Benimle aynı dönemde koşmaya başlayan ve aynı dönemde Adım Adım üyesi olan Burçin’e göre Adım Adım İPK sistemi pratik. Kampanya açmanın kolaylığı, bağış mektubunun taslak olarak iletilmesi gibi özellikler geçmişe göre epey bir zaman kazandırıyor. Böylece asıl amacı olan bağış toplamaya odaklanabiliyor. Bağış hedeflerini de istediği zaman düzenleyebilmesini (artırabilmesi veya azaltması) çok faydalı buluyor. Burçin’e göre sistemin tek eksiği, yabancı bağışçılar için sitenin İngilizce seçeneğinin olmaması. İPK’ya ilave bir özellik olarak, yeni gelen bağış koşucusunun ilk önce ne için koşmak istediğine göre bir kategori seçmesi ve bu kategoriye uygun STK’ların önerilmesinin iyi olacağını düşünüyor. İPK oyunlaştırma sistemi içinse STK’ların yarıştırılacağı bir sistemin daha iyi olacağını düşünüyor.

Bu arada, hem Aslı’nın hem de Burçin’in İPK sayfalarının ekran görüntüsü, kampanya bitmeden önce alınmıştı. İkisi de kampanyalarını çok daha iyi bir noktada bitirdiler tabi ki 🙂

İPK’da yeni oyunlaştırma uygulamaları

Adım Adım, İPK sistemine yeni oyunlaştırma öğeleri de eklemeyi düşünüyor. Her bağışçının, sıralamadaki bir önündeki bağışçıyı görmesi, madalya ve rozet çeşidinin artırılması, esprili rozetler eklenmesi ve STK bazında sıralamaların (her STK’nın en iyi 10 koşucusu) eklenmesi gibi düşünceleri var. Renay Onur, özellikle son özelliğin gönüllüyü daha fazla motive edeceğini düşünüyor: “Belki sıralamada 80. ama STK’sının en iyi 4. koşucusu!”.

Adım Adım’ın, bağış koşucuları, bağışçılar ve STK’larla el ele vererek nice başarılara daha imza atmasını diliyoruz. Bu aşamada, yeni oyunlaştırma uygulamaları ile her geçen yıl daha da gelişecek İPK sisteminin bağış koşucuları için daha da motive edici hale geleceğini ve gönüllü koşucu sayısını artıracağını umuyorum: “İyilik Peşinde Koşun!” 🙂

+ Yorum bulunmuyor

Yorum Yaz