Dijital konfor alanı

Dijital konfor alanı


Masaüstü bilgisayarıma 6 yıldır format atmıyordum. Hakkını vermek gerek ki Windows 10 işletim sistemim hâlâ sağlıklı çalışıyordu ancak hem sistemi biraz hafifletmek adına hem de daha yüksek kapasiteli bir sistem diskine geçmem gerektiği için bu format daha doğrusu yeni bir kurulum şarttı. Format ya da disk terfisini geciktiriyordum çünkü kurulu bir düzenim vardı ve yeni bir kurulumla birlikte eski düzenimi yeniden yakalamam zaman alacak ve zahmetli olacaktı. Ve bunu yaptığımda da neden bu kadar geciktirdiğimi yeniden hatırlamış ve daha iyi kavramış oldum. Çünkü eski düzenime geçmem tahmin ettiğimden de fazla uğraştırdı. Benim gibi bilgisayarda bir şeyler üreten ve bunun dışında da geniş bir kullanım çeşitliliği olanlar bunun ne demek olduğunu bilirler.

Konfor alınımı bozan zorunlu bir geçiş

Daha yüksek kapasiteli bir SSD sistem diski alarak yeni Windows 10 kurulumunu yaptım. Ancak kurulacak o kadar çok program, eklenti, ayar ve değişiklik vardı ki, çoğunu halledebilmek 2 güne yayılan bir zaman aldı ki tamamı hiçbir zaman hemen hallolmuyor. Önem sırasında biraz daha geride olanları ihtiyacınız oldukça hallediyorsunuz. Uzun bir süre sonra yaşadığım bu deneyimin beni bu kadar uğraştırması üzerine dijital konfor alanı olarak adlandırdığım bir düzen tanımlamasını da yapmış oldum.

Daha fazla bulut servisi

Dijital konfor alanı; tüm detayları ile kullanımınıza hazır olan bilgisayar düzeniniz olarak düşünülebilir. Akıllı telefon geçişleri benzer şekilde bir deneyim yaşattığı içinm bu kapsamda değerlendirilebilir. Yeni kurulum öncesi hangi programları kuracağımın bir listesini hazırlamıştım. Çalışma dosyalarım da ayrı bir diskte ve bir kısmı da not alma programları gibi bulut servislerindeydi. Ancak programların, eklentilerin, ayarların ve İnternet sitelerindeki şifre girişleri gibi detayların 2022 yılında hâlâ bu kadar uğraştırıyor olması dikkatimi çekti. Sıradan bir kullanıcı için pek sorun olmayabilir ama bilgisayarı kapsamlı olarak kullananlar için pratiklikten oldukça uzak bir durumda. Bu deneyimle birlikte artık daha fazla sayıda programın ve verinin bulutta olması gerektiğini daha iyi anladım. Aynı zamanda programlar, şifreler ve ayarlar için de paket çözümler olmalıydı. Yakın bir gelecekte çoğu program ve dosya bulutta olacak, şifreler ve ayarlar da yine merkezi bulut çözümleri halledilecek ve format atmayı erteleme davranışı da tarihe karışacak. O zamana kadar dijital konfor alanında kalmaya devam.

2 Yorumlar

Yorum Yaz

+ Leave a Comment