Yeni PC ve yeni setup

Yeni PC ve yeni setup


Bu yılın benim için önemli gelişmelerinden biri de geçen yıl başladığım yeni çalışma masası setup’ını bu yıl yeni PC ile tamamlamam oldu. Çalışma ortamımı güncel şartlara uygun şekilde güncelleyerek motivasyonumu yükseltmeyi amaçlarken artık donanım performansı ve yükseltme seçenekleri açısından geri kalmaya başlayan PC konfigürasyonumu da yenileyerek çalışma koşullarımı iyileştirmeyi amaçladım.

Yeni setup’ın detayları

Yeni setup kapsamında önce 20+ çalışma masamı IKEA BEKANT ile yeniledim. Masa aydınlatması için Philips HUE led şerit aldım. İlk kez 27″ monitör (ASUS VG279Q1R) alarak çift monitöre geçtim. Masada yer kazanımı için yine ilk kez monitör kolu (Flexyarm 107 Pro) ve mikrofon kolu kullanmaya başladım. Daha rahat bir yazma deneyimi için alçak tuşlu mekanik bir klavyeye (Logitech G815 Lightsync RGB) geçiş yaptım ve webcam’i Logitech C922 Pro ile yeniledim.

Bu arada setup’tan bahsetmişken setup paylaşım sitesi zetup.me‘den bahsetmeden olmaz. Benim tavsiyemle kütüphane gibi yeni kategorilerin de eklendiği site, yeni setup kurmak isteyenler için ilham verici olabilir.

Yeni PC detayları

Yeni bilgisayarımın bileşenlerini seçerken fiyat/performansın yanı sıra bazı başka kriterleri de göz önünde bulundurdum. Anakartın yeni teknolojileri desteklemesi, dayanıklı olması ve genişleme seçenekleri önemli kriterlerdi. Güç kaynağının iyi markadan olması güvenililik açısından önemliydi çünkü tüm bileşenler buna bağlı olacaktı. 80+ Gold sertifikalı olması da enerji verimliliği açısından gerekliydi ve enerji tasarrufu yapmaya başlayarak faydasını gördüm. Sistemin kurulacağı m2 diskin güvenilir ve hızlı olması, aynı zamanda yeterli kapasiteye sahip olması önemliydi. Böylece programların tamamı bu diske kurulabilecek ve daha hızlı çalışacaktı. Sıvı soğutma en memnun kaldığım bileşenlerden biri oldu ve işlemcimi ortalama değerlerin altında tutmayı başardı. İşlemci seçiminde fiyat/performansı hedefledim ve overclock, boost gibi özelliklerini kapatarak temel frekansında çalışmasını yani daha serin kalmasını sağladım. Bu aynı zamanda daha kararlı bir çalışma ve enerji tasarrufu anlamına geliyor. Rahat bir çalışma deneyimi için sistemi 32 GB bellekle takviye ettim. Bu da benim genel kullanımım için uzun süre yeterli olabilecek bir miktar. Daha önce GTX 560 ekran kartı kullanıyordum ve o kart ömrünü doldurup arızalandığında eşdeğer özelliklere sahip GT 1030’u tercih ettim. Eski kart 150W TDP değerine sahipken GT 1030 sadece 30W TDP’ye sahip olduğu için daha sessiz bir deneyim sunacağı gibi aynı zamanda belirgin bir enerji tasarrufu da sağlayacaktı. Bu kart yeni nesil oyuncu profili için yetersiz, ancak teknoloji forumlarında sıkça dile getirdiğim üzere büyük boyutlu, yüksek güç tüketen ekran kartlarına mantıksız fiyatlar vermek istemiyorum. Ayrıca bu kartla oynamak istediğim oyunların %95’ini sorunsuz şekilde oynuyorum.

Tüm konfigürasyon

  • AMD Ryzen 5 5600 işlemci
  • ASUS ROG STRIX B550-F Gaming Wifi II anakart
  • 32 GB Kingston Fury Beast 3600 mhz bellek
  • 1TB Samsung 980 PRO m2 SSD, 3 adet SATA SSD
  • MSI NVIDIA GeForce GT 1030 ekran kartı
  • Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 sıvı soğutma
  • Cooler Master MasterBox MB520 kasa
  • Corsair RM650 650W 80+Gold güç kaynağı

Yeni konfigürasyon yeni zorluklar

Yeni PC konfigürasyonu ile birlikte daha sürtünmesiz bir bilgisayar kullanım deneyimine sahip olmaya başladım ancak PC’yi kurarken ve format sonrasında bazı zorluklar yaşamam hem dijital konfor alanımı bozdu hem de beni düşündürdü. PC kasalarının ekran kartı ve işlemci soğutma ihtiyaçları sebebiyle hâlâ küçülmemesi ve sıvı soğutma gibi yeni parçaların anakart üzerindeki bazı portlara erişimi zorlaştırmasının yanı sıra RGB aydınlatmalar için ihtiyaç duyulan kabloların fazlalılığı ve bunların yarattığı karmaşa can sıkıdıydı.

Yeni nesil anakart BIOS’larının kullanıcıya yüksek kontrol vermesinin yanı sıra giderek karmaşık hale gelmesi, işlemciler, fanlar ve RGB aydınlatmalar için farklı ayarlara ihtiyaç duyulması ve bunları kontrol eden yazılımların yarattığı sorunlar ise daha da can sıkıcıydı. Teknoloji geliştikçe hem donanım hem de yazılım konularının giderek daha pratik hale gelmesi gerekiyordu ama burada böyle ilerlememiş. Açıkcası ortalama bir kullanıcı için bilgisayarlarla ilgili her şeyin daha karmaşık hale geldiği söylenebilir.

1 yorum

Yorum Yaz

+ Leave a Comment