2020 kişisel değerlendirmesi

2020 kişisel değerlendirmesi


Bu yıl ilk kez yıllık kişisel değerlendirme yazısı hazırlıyorum ve bunu artık düzenli olarak yapacağım. Böylece yılın kendim için faydalı bir özetini çıkarmış ve nasıl geçtiğini de görmüş olacağım.

2020 yılı sanırım herkes için hayatının en kötü hatırladığı yıllarından birisi oldu. İşlerimizi, sosyal hayatımızı ve psikolojimizi ciddi olarak etkileyen salgın sebebiyle genel olarak tatsız bir yıl geçirdik ancak yılın dökümünü toparladığımda tüm bu olumsuzluklara rağmen uğraşılarımdaki çeşitliliği artırdığımı ve aslında genel olarak üretken bir yıl geçirdiğimi görmek mutlu etti.

Üretkenliğin yanı sıra, salgının etkilediği koşullarla tadsız geçen yılda bazı şeyleri farklı şekilde düşünme ve sorgulama fırsatı da buldum. Bu açıdan da ileriye dönük olarak olumlu mental kazanımlar edindiğimi söyleyebilirim.

Python ve veri bilimi

2020 başında kişisel olarak yaptığım en anlamlı şey, şu sıralar en popüler programlama dili olan Python’ı öğrenerek veri bilimine giriş yapmak oldu. Makine öğrenmesinin basit uygulamalarıyla da daha önce kitaplardan bolca teorik yanını gördüğüm yapay zekâ konusunun pratikteki temelini de daha iyi kavramış oldum.

Pyhton öğrenmenin benim için bir başka daha anlamı vardı. İlk kez bir programlama dili öğreniyordum. Python öğrendikçe işe yarar işlevsel kodlar yazmak da gerçekten farklı bir deneyimdi.

Blog

Blogumda bu yıl için 25 yazı hedefi koymuştum ve bu yazıyla o hedefi gerçekleştirmiş oldum. Son 6 yıldır düzenli olarak içerik paylaştığım blogumun ziyaretçi, oturum ve sayfa görüntüleme istatistikleri de her yıl bir öncekinden daha iyi gitmeye devam ediyor. 2020 yılında blog, 100 bin+ ziyaret ve 130 bin+ sayfa gösterimi almış. Bu da günlük ortalama 300’e yakın ziyarete denk geliyor. Bu ortalamayı 500’e çıkarmayı hedefliyorum.

Kitap

Bu yıl, salgının da etkisiyle okumaya odaklanmakta zorlandım. Goodreads’te 25 kitap okuma hedefi koymama rağmen sadece 12 kitapta kaldım. Bu da son 5 yılın en düşük rakamı benim için. Okuduğum kitaplar arasında beni en çok etkileyenler The Second Machine Age, Steve Jobs, Phil Knight: Ayakkabı Gurusu ve Modernleşen Türkiye’nin Tarihi’ydi.

Spor

2020, spor uğraşılarım açısından çeşitliliği artırdığım bir yıl oldu. 7 yıldır düzenli olarak sürdüğüm koşunun yanına 2019 sonlarında başladığım kalistenik & street workout eklenmişti. 2020’de fitness’ı da düzenli olarak yapmaya başladım ve fiziki gelişim açısından oldukça faydasını gördüm.

Bu yıl koşu performansım salgından ciddi olarak etkilendi ve yalnızca 108 km koşabildim. Bu da koşuya başladığım 7-8 senenin en düşük rakamı. Her yıl ortalama 4-5 yarışa katılırken bu yıl hiçbir yarışa katılamadım ve bu da koşuya başladığımdan beri ilk oldu.

Mart başlarındanki karantinadan 1,5-2 ay kadar sonra, uzun yıllardır ara verdiğim bir şeyi yaparak yeniden basketbol oynadım. Bu kadar süre ara verince fiziksel performansınız düşüyor. Salgın tamamen ortadan kalktığımda, uzun süredir ihmal ettiğim basketbolu da belli aralıklarla oynamayı düşünüyorum.

Yılın sonlarında doğru savunma ve yakın dövüş sporlarına merak sardım. Bir süre aikidoyu takip ettikten sonra karma yakın dövüş tekniklerinden basit örnekler uygulayarak giriş yapmış oldum.

Salgın ve kişisel gelişmeler

Salgın dönemi sosyal hayatımı olumsuz etkiledi. Bu dönemde albümü ve video arşivimi detaylı olarak karıştırma fırsatım oldu ve aslında olması gerekenden daha az fotoğraf ve video çektiğimin farkında vardım. Böylece salgının bitişiyle birlikte daha fazla fotoğraf ve video çekmeye karar verdim.

Bu yıl kişisel dijital dönüşümümü de hızlandırdım ve daha fazla kayıtlı veri tutarak bunları daha sistematik hale getirmeye başladım. Bu veri arşivleme ve kayıt tutma alışkanlığının bana ileride çok faydasının dokunacağını düşünüyorum.

Hayatımda evimiz için üç kez kapsamlı tadilat dönemi yaşadık ve bunlardan son ikisi son 3 yılda gerçekleşti. Sonuncusu da bu yıl sonuna doğru salon zeminine beton atmayı da içeren kapsamlı bir tadilat dönemiydi. Bir ayı aşan bu dönem, diğer tadilat dönemleri gibi yorucu ve can sıkıcı oldu ancak yaklaşık 40 yıldır oturduğumuz dairemizin altyapısında uzun süre bu kapsamda bir tadilat gerekmeyecek.

Tadilat döneminden öncesinde, sırasında ve sonrasında bazı tamirat, tadilat ve düzeltmeleri kendim yaparak bu konudaki becerilerimi de artırdım. Her şey için bir usta çağırmak ve para vermek sanırım günün DIY (kendin yap) standartlarına ve trendlerine pek uymuyor. Ben de, uzmanlık gerektiren işler dışında tüm tamirat/tadilat işlerini artık kendim halletmeye çalışıyorum.

Sonbaharda başlayan diş ağrısı ile 20’lik gömülü dişimi çektirdim. Kısmen cerrahi operasyon sayılan bu çekimin öncesi, çekim ve sonrasıyla hayatımın en az iki ayını etkileyen ve hayat konforumu doğrudan etkileyen bir dönem oldu. Yaşayan bilir…. Bu dertten de 2020’de kurtulmuş oldum.

Yılın sonunda doğru elektronik aletlerimin bir kısmı ömrünü doldurdu. Cep telefonum, televizyonum, ekran kartım, traş makinem ve uydu alıcım arka arkaya bozuldular ve yenilemem gerekti. TV’nin arızası ciddi olmadığı için onu henüz değiştirmedim. Hepsinin arka arkaya denk gelmesi tam da yüklü tadilat masrafları dönemindeyken biraz zorladı.

Bilimkurgu öyküleri ve mikro öykü kitabı

Bu yıl 4 yeni kısa bilimkurgu öyküsü yazdım ve toplam kısa öykü sayım 13’e ulaştı. Bu öyküler sayıca biraz daha arttığında bir öykü derleme kitabı çıkarma düşüncem var. Öykülerimden 5’i EsrarengizHikayeler.com‘da, biri de Bilimkurgukulubu.com‘da yayınlandı.

Bu yaz ilk kez bilimkurgu mikro öyküleri yazıp paylaşmaya başladım. Bu öyküler ilgi gördükçe daha fazla yazdım ve sonunda 100 adet mikro öykü yazarak bunları Bilimkurgu Mikro Öyküler adlı ücretsiz bir e-kitapta toplayarak paylaştım.

Youtube kanalı ve podcast

Salgınla yükselen sesli ve görüntülü iletişimin bir süre daha dışında kalmaya niyetliydim ancak Kasım ayında katıldığım Teknoseyir canlı yayını sonrasında bunun artık bir zorunluluk olduğunu anladım. Bu aşamadan sonra öncelikle uzun süredir ertelediğim podcast yayınlarına başladım. Ardından bir ekipman yatırımı yaparak, şimdiye kişisel dış mekan çekimleri içeren videolar yüklediğim Youtube kanalım için online sohbet formatında videolar çekerek yayınlamaya başladım. 2020 sonunda başladığım podcast için 15 içerik ve Youtube kanalım için de 8 sohbet videosu çektim. 2021’de YouTube kanalım için daha fazla içerek üreterek kanalı biraz daha büyütmeyi planlıyorum.

2020’de özetle:

  • Salgınla birlikte bazı şeyleri sorguladım ve bazı konulardaki düşünme biçimimi değiştirdim.
  • Python programlama dilini öğrenerek veri bilimine giriş yaptım.
  • Blogum için 25 yazı yazdım.
  • 12 kitap okudum.
  • 4 kısa öykü, 100 mikro öykü yazdım ve Bilimkurgu Mikro Öyküler e-kitabımı yayınlandım.
  • Toplam 108 km koştum. Spor faaliyetlerimi çeşitlendirerek fitness’ı düzenli hale getirdim.
  • Kişisel dijital dönüşümümü hızlandırdım ve kişisel verilerimi daha sistematik hale getirdim.
  • Anılarımı destekleyecek daha fazla fotoğraf ve video çekmeye karar verdim.
  • Podcast yayına başladım ve YouTube kanalım için online sohbet videoları çekmeye başladım.

1 yorum

Yorum Yaz

+ Leave a Comment