2021 kişisel değerlendirmesi

2021 kişisel değerlendirmesi


Geçen yıl ilk kez hazırladığım yıllık kişisel değerlendirme yazımın ardından bu yıl yine yılımı özetlemeye devam ediyorum. Bir önceki yıl gibi bu da zor bir yıldı. Salgının bitmemiş olmasının yanı sıra yaşadığımız ekonomik kriz yıla damgasını vurdu. Tüm bunların yanında kendi kişisel gündemimden kaynaklanan bazı sorunlar da eklenince 2021 benim çok iyi hatırlamak istemeyeceğim yıllardan biri oldu.

Karikatür şikâyeti ile başlayan bir yıl

2020’ye aslında hızlı girmiştim. YouTube kanalım başta olmak üzere bazı hedeflerim vardı ve oldukça motiveydim. Ancak Ocak ayının ortasında Emniyet’ten çağrıldım ve karikatür şikâyeti için ifade verdim. Neden İngilizce Öğrenmelisiniz? başlıklı makalemin sonunda okuyucuları gülümseterek yazıyı bitirmek istediğim için Yiğit Özgür’e ait İngilizce temalı bir karikatür eklemiştim. Ben Yiğit Özgür’e ulaşıp sitemin herhangi bir yerinde reklam olmadığını hatta yazdığım e-kitapları bile ücretsiz paylaştığımı söyledim. Siteyi inceleyip dönüş yaptı ve hatalı bir şikâyet olduğunu söyledi, şikâyetini geri çekti ve olay davaya dönüşmedi. Bu olay hayatımın en az iki aynı çalarken, benim de yıla başlarken tüm ritmimi bozdu. Aynı zamanda karikatürlere ve karikatüristlere olan bakışımı da değiştirdi.

Kişisel ve ailevi gelişmeler

Karikatür krizini atlattık, tam kendimize geliyoruz derken virüs evimizi ziyaret etti. Önce kardeşim, sonra annem kovid’e yakalandı ve ben de onlarla birlikte arka arkaya karantinada kaldım. Bu karantinalar biterken de 20 günlük genel kapanma süreci başladı. Sosyal bir insan olarak evden uzun süre çıkamamanın verdiği psikolojik bir baskı oluştu açıkcası. Bunun üzerinden çok geçmeden annemin bir rahatsızlığı ortaya çıktı önemli bir maliyat geçirdi. Ameliyatın öncesi, 10 günlük hastane süreci ve sonrasıyla birlikte 1-2 aylık dönem de bu şekilde geçti. Bunun ardından da benim beklenmedik ve mecbur kaldığım diş implantı sürecim başladı. Ardından patlak veren kur krizi elbette ki bizi de etkiledi. Tüm bunlar yıla yayıldığı için de kişisel üretkenliğimi ve entelektüel tüketimimi etkiledi.

Yeni çalışma masası düzeni

Bu yıl belki de en şanslı olduğum konu, kur krizi patlak vermeden önce yeni çalışma masası düzenine geçmiş olmam oldu. Çalışma masamı ve masamın yerini değiştirdim ve RGB led aydınlatma şeridi taktım. Monitör ayağı ile birlikte çift monitöre geçtim. Bilgisayar kasamı, güç kaynağımı değiştirdim ve sıvı soğutmaya geçtim. Klavye mi de RGB oyuncu klavyesiyle yeniledim. Tüm bunlar çalışma alanımdaki konforumu artırdı. Bunların yanı sıra oturduğum bölgeye fiber gelmesinden ötürü ben de modem değiştirerek VDSL’e geçiş yaptım (fibere daha sonra geçmeyi düşünüyorum). VDSL’e geçmemle birlikte 8 Mbit’e düşen bağlantım 74 Mbit’e çıktı ve kronik bağlantı kopması sorunum tamamen ortadan kalktı. Sadece bu detay bile hayat kaliteme çok şey kattı.

Yazılım geliştirme

Bu yılın başında mobil uygulamalar için Flutter öğrenmeye başladım. Başlangıç aşamasında çok da ilerlemeden bıraktım. HTML5 ve CSS3 bilgilerimi güncelleyerek Bootstrap öğrendim. Bootstrap’le kendime ufak bir proje geliştirirken, CSS ile de CSS Art uygulama örnekleri yaptım.

YouTube kanalım

Karikatür olayı motivasyonumu etkilediği için YouTube kanal hedeflerimin de çok uzağında kaldım. Hemen Ocak başında çektiğim 3 videodan sonra ikisi etkinlikte olmak üzere 3 video daha ekledim ve tüm yılı sadece 6 yeni video ile kapatabildim ve oradaki motivasyonumdan da epeyce uzaklaştım. 2022 başında kanal için bir hedef ve planlama yapmış değilim ancak kanalı yeniden aktif hale getirme düşüncem var.

Blog

2021’de blogumla da fazla ilgilenemedim ve bu yazı dahil sadece 6 yazı yazdım. Özellikle bir takım tespitler ve felsefi yazılar için gerekli içsel atmosferi yakalamakta zorlandım.

Kitap

Bu yılın üretkenliği gibi entelektüel tüketimi de düşük kaldı benim için. Bu yıl için Goodreads’te kendime 10 kitap okuma hedefi koymuştum ancak sadece 4 tane okuyabildim. 2016’da ilk kez hedef koyduğumdan beri gerçekleşen açık ara en düşük sayı bu.

Esrarengiz Hikâyeler: Tuhaflıklar Cildi

Bu yıl herhangi bir bilimkurgu öyküsü de yazmadım ancak daha önce Esrarengiz Hikâyeler sitesine yazdığım öykülerden biri (En Zayıf Halka), Esrarengiz Hikâyeler: Tuhaflıklar Cildi öykü derlemesinde yer aldı. Diğer yazarlarla birlikte böyle bir derlemede yer almak açıkcası mutlu etti. 2021’in güzel gelişmelerinden biri buydu benim için.

Star Wars mini stop-motion filmi

Bu yılın en renkli gelişmesi benim için bu oldu. Galaksinin Sesi YouTube kanalının Luke Skywalker figürünü, bir stop-motion animasyon çekme sözü vererek ben kazandım ve stop-motion’ı çekerek sözümü tuttum 🙂

Spor

Bu yıl spor aktivitelerim koşu ile sınırlı kaldı. Yıl boyunca toplam 384 km koşarken 2 tane yarışa katıldım.

Bilim.org’un durumu

Bilim.org artık 20 yıllık bir site. Bir hobi olarak başladığım projenin hâlâ ayakta kalabilmiş olması sürdürülebilirlik açısından gerçekten önemli bir örnek. Ancak özellikle son birkaç yıldır buna zaman ayırmakta zorlanıyorum ve zaman ayıramadığımda da sitenin oturmuş bir düzeni olsa bile aktif kalamıyor. Bu durum 2021’de iyice kendini gösterdi ve ben siteyle hiç ilgilenemedim. Artık net olarak siteyi başarıyla devam ettirebilecek, tanıdık ve güvenilir kişi ya da kurumlara devretmeyi düşünüyorum. Bu kadar köklü bir sitenin hayatına devam edebilmesi adına ilgilenen olursa da benimle temasa geçebilir.

1 yorum

Yorum Yaz

+ Leave a Comment