Minimalizm ve Minimalist Yaşam Felsefesi
Minimalizm, son yıllarda popülaritesi giderek artan bir felsefi akım. Benim içinse 20 yılı aşkın bir süredir aşama aşama evrilen bir konu. Bu yazıda minimalizmin kendi tanımımı, minimalizme ilgimin nasıl başladığını ve genel hatları ile nasıl minimalist olacağınızı anlatacağım.
Minimalizme olan ilgim nasıl başladı?
Minimalizm kelimesinin varlığını bile bilmediğim zamanlarda, fazla eşyalardan kurtularak yaşam konforumu artırmaya çalışmamla başladı her şey. Daha sonra İnternet çağının başlamasıyla insanın bireysel zamanının ve odağının azalması sonucunda zihinsel süreçlerin de minimize edilmesi gerektiğini farkettim. O zamandan bu yana geçen sürede minimalist yaşam için neler gerektiği konusunda epey düşünme fırsatım oldu ve kendi tarzımı geliştirdim. Herhangi bir şeye veya sürece baktığımda, onun minimize edilmesi için ne yapılması gerektiğine dair düşünmek, yaşamımın normal bir parçası haline geldi.
Yine de tam anlamıyla bir minimalist olamadım diyebilirim. Çünkü düzenli bir hayatı olan ve şehirde yaşayan bir insan olarak vazgeçemeyeceğim şeyler var. İşimin neredeyse tamamı bilgisayar ve İnternetle ilgili. Tüketimi tamamen durduramıyorum. Yaşam şeklimi radikal biçimde değiştiremiyorum. Zaten değiştirmek de istemiyorum.
Minimalizm benim için ne ifade ediyor?
Tüketimi tam olarak kısamıyorum, vazgeçemediğim şeyler de var ve vazgeçmeye niyetli de değilim. Peki o halde minimalizm benim için tam olarak ne ifade ediyor? “İdeal bir minimalist değilsek, minimalist olmaya çalışmanın bir anlamı var mı?” diye düşünebilirsiniz. Ben açıkcası minimalizmin ifade ettiği şeyin, kişinin hayattan beklentilerine göre değiştiğini düşünüyorum. Yani bana göre minimalizmin anlamı ve kapsamı konusunda tek bir tanım yok. Benim, kendim için minimalizmden anladığım; şehirde yaşayan ortalama bir insanın, yaşam tarzından tamamen vazgeçmeden yeni çağın getirdiği bazı olumsuz etkileri azaltarak veya tamamen ortadan kaldırarak yaşam kalitesini ve konforunu artırma çabasıdır.
Minimalist yaşam nedir?
Minimalist yaşam; insan hayatındaki maddi ve manevi unsurları, ihtiyaçlara göre sınırlayıp en aza indirgeyerek, daha fazla odaklanabilirlik, hareket serbestliği, yaşam konforu ve kalitesi kazandıran yaşam şekli anlayışıdır.
Neden minimalizm?
Özellikle son 15 yılda bilgi ve iletişim teknolojilerindeki ilerleme sebebiyle yaşamın artan hızı ile her geçen gün katlanarak artan bilgi yoğunluğu, ürün çeşitliliği ve bolluğu, değişen alışveriş ve tüketim alışkanlıklarımız, özetle değişen yaşam şeklimiz sebebiyle kaldırabileceğimizden daha fazla bilgi yoğunluğuna, kullanabileceğimizden daha fazla ürün ve tüketim seçeneğine boğulmuş durumdayız.
Daha çok tüketiyor, daha çok çalışıyor, daha fazla öğrenmeye çabalıyoruz. Daha çok tüketiyoruz, sebebini bile bilmeden. Bize sunulan her şey artık daha fazla ama bu bizi daha mutlu yapmadı. Oysa ki mutlu olmak için yaşıyoruz, demek ki yanlış olan bir şeyler var. Tüm bunları yaparken ise yaşam akıp gidiyor, biz ise anı yaşıyamadan, sürekli bir şeylere yetişmeye çalışıyoruz sürekli. Ancak yaşam, yaşadığınız ana odaklanıp tadını çıkarabildiğinizde güzeldir.
Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırması gerekmiyor muydu?
Günümüzde teknoloji, hayatımızı kolaylaştırdığından çok daha fazla bizi esir ediyor, üzerimize yeni sorumluluklar yüklüyor ve zamanımızı giderek daha fazla çalıyor. Oysa ki teknolojinin hayatımızı kolaylaştırması, bizlere zaman kazandırması gerekmiyor muydu! Ama öyle olmadı. Sahip olduklarımız bizim sahibimiz oldu.
Yeni yaşam şeklimizin ortaya çıkardığı sonuç şu: İnsanlar artık kendisi için yaşayamıyor. Daha fazla çalışıyoruz, daha fazla üretiyor, daha fazla tüketiyoruz, ancak kendimizle ilgilenebilecek vaktimiz ve bu vaktin kalitesi giderek azalıyor. İnsan olarak giderek daha fazla bireyselleşiyoruz. Çünkü yakın çevremizden başkasına, hatta kendimize ayıracak zamanımız bile pek kalmadı. Birçok irili ufaklı gürültünün arasında yaşamın müziğini duymaya odaklanamıyoruz.
Bu yaşam şeklini olduğu gibi kabul etmek zorunda değiliz. İşte minimalizm buraya devreye giriyor. Bu yeni çağın ortaya çıkardığı olumsuzlukları en aza indirmek veya tamamen ortadan kaldırmak adına bir takım önlemler alabiliriz. Hayatımızı, çevremizi, ilişkilerimizi ve zihinsel süreçlerimizi sadeleştirerek daha kaliteli, konforlu ve özgür bir yaşama sahip olabiliriz.
Nasıl minimalist olunur?
Şimdi gelelim işin pratikteki kısmına. Minimalist yaşayabilmek için öncelikle nesnelerin esiri olmaktan kurtulmamız gerekiyor. Paraya, hayatı idame ettirmeye yardımı olan bir araç olmaktan öte bir anlam yüklemememiz gerekiyor. Yani parayı sevmekten vazgeçmekten zorundayız. Parayı ne kadar sevdiğinizi anlamanın yolu, fiziksel dünyanın gerçekleri ile mutluluğunuz çakıştığında, mutluluğu ne kadar hızlı ve kararlı bir şekilde seçebildiğinize dikkat etmektir. Uçuk bir örnek verelim: Sevgilinizden vazgeçmeniz için ne kadar para istersiniz? Hızlı bir şekilde ve gerçekten kalpten, “sevgilim hiç bir paraya değişilmez diyorsanız” parayla işiniz yok demektir. Eğer hımm, 1 milyon dolar fena olmaz diye düşünüyor veya küçük de olsa bir duraklama yaşıyorsanız henüz paranın etkisinden kurtulabilmiş değilsiniz demektir. Minimalist olabilmek için para ile ilgili algınızın tamamen değimesi şart.
Aynı şekilde nesnelere sahip olmak da hayatın bir gerekliliği olmaktan çıkmalı. Nesnelere aşırı şekilde bağlılık, o nesnenin kaybı sonucunda ciddi üzüntülere yol açabiliyor. İşte sizin kurtulmanız gereken zihinsel durum tam olarak bu. Oysa ki tüm bu zihin yapısını terkedip, en önemli olan şeyin maddeler değil, bizler olduğunun farkına varırsak, o zaman maddelerin gelip geçici olduğunu, kayıplarının telafi edilebilir olduğunu anlarız ve maddelerin bizi üzmesine izin vermeyiz. İsviçre Sigorta’nın bir reklamında dediği gibi;
“Arabanız mahvolmuş olabilir, ama gününüzün mahvolması gerekmez”.
Nesneleri, hayatımızın merkezi olmaktan çıkarıp kendimizi merkeze koymalıyız. Sahip olduğumuz her nesneyi saklamak zorunda değiliz. Tabi ki bizim için hatıra niteliğinde olan nesneleri kastetmiyorum. Ancak bunlar dışında kalan ve işlevini yitirmiş, kullanmadığınız nesneleri başkaları ile paylaşmıyor, bir ilerine hibe etmiyor hatta satmıyorsak, açık bir şekilde o nesnelerin kontrolü altındayız demektir. Bu davranış, özünde kötü niyet barındırmasa da sosyo-ekonomik bir yararsızlık söz konusudur. Ben, kullanmadığım eşyalarımı düzenli olarak ya arkadaşlarıma veriyor ya da bir yerlere bağışlıyorum. Yani satma seçeneğini tercih etmiyorum. Özellikle okuduğum kitaplarımı da bu şekilde değerlendirerek kitaplığımı düzenli olarak minimize ediyorum.
Bir nesnenin atıl durumda olduğunu nasıl anlarız?
Peki bir nesnenin atıl durumda olduğuna nasıl karar verirsiniz? Aşağıdaki soruları sorabilirsiniz:
- Bunu ne kadar sık kullanıyorum?
- En son ne zaman kullandım?
- Bir daha ne zaman kullanırım?
- Benim için ne kadar gerekli?
- Tekrar ihtiyaç duyarsam, kolayca yeniden temin edebilir miyim?
Bu soruların cevapları, nesnenin vazgeçilmez olup olmadığını kafanızda netleştirecektir.
Örneğin; ev içi tamirata meraklı olduğum için zaman içerisinde penseden matkaba, kablo kesme makasından lokma takımına kadar birçok farklı tamir aletini aldım. Aam lokma takımını bugüne kadar hiç kullanmadım. Çünkü bunlar genellikle otomobil veya bisiklet cıvatalarında kullanılıyor. Bu durumda bu lokma takımının bende durmaya devam etmesinin bana bir faydası yok. Ancak onu kullanabilecek birisine verebilirsem o kişi faydalanır, ben de yerden tasarruf sağlarım.
Mülkiyetçiliğin sosyal yararsızlığının yanında kişinin kendisine de verimsiz geri dönüşleri vardır. Yılda sadece iki veya üç hafta kullanacağınız ve yıl boyu vergisini, faturalarını düşündüğünüz, hırsız girer mi kaygısını taşıdığınız bir yazlığa sahipseniz mülkiyetçi, “buna harcayacağınızdan çok daha azı ile 5 yıldızlı bir otelde tatil yapmayı tercih ederim, ne gerek var az kullanılan bir şeye kalıcı olarak sahip olmaya” diyorsanız minimalist düşünüyorsunuz demektir.
Bunlar, sadece birkaç örnekti. Minimalist yaşamak için yapılması gereken her şeyi sıralamaya kalkarsam uzun bir liste olur. Ama tanımını kendim yaptığım minimalizmin ilkelerine bakarsanız, bir minimalistin farklı durumlara nasıl yaklaşması gerektiğini biraz daha netleştirebilirsiniz. Ben şimdilik bu yazıda minimalist yaşamaya çalışmanın ana hatlarından bahsetmeye çalıştım.
Minimalizm sadece eşyalardan ibaret değil
Minimalizm iki temel kategorinin optimize edilmesi ilkesine dayanıyor. Birisi nesneler, diğeri de zihinsel süreçler. Örneğin, gerektiğinde “Hayır” diyebilme alışkanlığınız bile hayatınızda önemli bir fark yaratır. Uzun süredir bekleyen ve bir umutla aksiyona dönüşeceğini veya çözüme kavuşacağını beklediğiniz bir konudan tamamen vazgeçmeniz de zihninizi boşaltacağı için minimalist bir eylemdir. Uzun süre bekleme sebebiniz büyük ihtimalle kaybı göze alalamamanız veya potansiyel kazancı düşünmenizdir. Oysa ki buradaki kaybın sonucundaki kazanç daha büyüktür. Bunu, dükkanınızın rafında uzun süredir satılmayı bekleyen bir ürünü zararına satarak yeni ve satılabilecek bir ürüne yer açmak gibi düşünebilirsiniz. Sosyal ilişkilerinizi optimize ederek yine zihinsel süreçlerinizi daha iyi duruma getirebilirsiniz.
Minimalizmde nihai hedef
Minimalizmde niahi hedef, kişinin minimalizmden ne anladığına göre değişir. Kimi uç örneklerde hayatını bir sırt çantasına sığdırabilen insanlar var. Ancak şehirde yaşayan, bir işi, ailesi ve düzenli bir hayatı olan ortalama bir şehirli insan için böyle bir hedef uygun değildir. Benim de dahil olduğum bu yaşam biçimi için minimalizm arayışının sonu gelmez. Siz hayatınızda bir şeyleri minimize ettikçe zaman içerisinde minimize etmeniz gereken yeni süreçler ortaya çıkacaktır. Bu sonu gelmeyen bir süreçtir aslında.
Minimalist nedir?
Minimalist olmak demek, hiçbir şeye sahip olmamak değil, sadece gerekenlere sahip olmaktır. Paranın, nesnelerin önemini ve gücünü bilmek, ancak bunun sizi kontrol ederek mutsuz etmesine izin vermemektir.
Platon, minimalizmi 2400 yıl kadar önce şu sözü ile çok güzel açıklamış;
“Önemli olan, hayatta en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır”.
Not: Bu yazı, 07.08.2011’de Bilim.org için yazdığım Minimalist Yaşam Felsefesi isimli yazının revize edilerek yeniden yazılmış halidir.
Minimalizm hakkında verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler. 2015 yılından beri ben de minimalizm felsefesini benimsedim. Yaşamımın her alanında uygulamaya gayret gösteriyorum. Daha sade ve düzenli yaşamayı düşünen herkese de kesinlikle tavsiye ediyorum 🙂
Duygu hanım, sitenizi inceledim. Minimalizm hakkında pratik bir şeyler yapıp, bunu da İnternet’te yayınlayan insanlara pek rastlamadım bu ülkede. Hatta bu benim için ilk oluyor. Minimalist yaşamı farklı bir alt konseptle bütünleştirip uygulamaya çalışıyor olmanız da ayrıca ilgi çekici. Bir kadının, hatta ikiz çocuğa sahip bir annenin minimalist olması benim minimalist olmamdan çok çok daha zor. Bu anlamda sizi tebrik etmek istiyorum. Sitenin sadeliği, ilk girdiğiniz anda size “burada sadelik var” diyor. Yazdığınız blog yazılarında ele aldığınız konu başlıkları da minimalizmi tam olarak kavradığınızı ve uyguladığınızı gösteriyor. Bu konsepte devam ederek başkalarına da örnek olmanızı diliyorum 🙂
Çok teşekkür ederim Ümit bey. Önümde uzun bir yol var 🙂 Size de sade ve bol deneyimli bir hayat diliyorum.
Hatta tek eşya olarak değil hayatındaki gereksiz insanları da hayatından çıkararak daha az insanla kendini daha stressiz daha huzurlu bir yasantiya adayan minimalistler de var..
“Bazen vazgeçmek en iyi çözümdür: End Task!” başlıklı yazıma bakın lütfen 🙂
şunu sakın unutma hayatında karışıklılık istemiyorsan kural basit .
eşyaları aldıgın yere .
insanlarıda hakkettigi yerde bırakacaksın .
– Fuzuli .
Çok teşekkür ederim yıllardır kendimi tanımlamaya çaba gösterirken kendimi bu yazıda buldum 🙂
Umit bey bir konu, ancak bu sekilde ortaya konunur, açıklık getirilir.Verdiginiz bilgi icin teşekkür ederim.Bu arada konuyu aciklama tarziniz bile minimalist☺
Bir ara yaşamıma uyarlamaya başlamıştım minimalist anlayışı.İlk iş kıyafetlerden başladım.15-20 arasında gömlek / sweat tuttum gerisini dağıttım mesela.20 + hiç çıkmamaya özen gösterdim.Daha azının yapamadım çünkü 5-6 tür kıyafet ile yaşamı sürdümek pek mantıklı gelmedi bana.
Mutfak hiç sorun olmadı. Ama plak/dvd/kitap olayına gelince bir türlü yapamadım.Sadece giyim ve mutfak alanında kaldım.
Merak ediyorum koleksiyoner olanlar arasında minimalist yaşama başlayanlar oluyorsa nasıl yapabiliyorlar ? 100+ kitap/dvd hepsinden vazgeçmek ? Yoksa 5-10 gibi rakama mı indirmek ? “Ki 10 ‘a indirmek bile bence hepsinden vazgeçmek sayılabilir”.
Benim pul, piyango bileti, kartpostal, rozet, eski para koleksiyonlarım vardı. Hepsinden vazgeçtim. Koleksiyonlarımı, koleksiyon yapan başka insanlara hediye ettim. Koleksiyonlardan vazgeçmenin, diğer herhangi bir şeyden vazgeçmekle arasında bir fark yok aslında. Bu koleksiyon sizin için ne kadar önemli, bunu sorgulamanız gerekiyor. Hayatınız için çok anlamlı değilse, dekoratif bir işlevi yoksa ve sizi çok da fazla heyecanlandırmıyorsa bunu sonlandırmak en iyi seçim olur. Ben böyle yaptım.
Minimal Anne size nasıl ulaşabilirim özelden konuşsak benim de bir oğlum var ve bazı nesnelerin kaç adet olması gerektiğine veya minimal yaşam hakkında fikir alışverişine ihtiyacım var. Facebook veya başka şekilde konuşabilir miyiz.
YKS öğrencisi oldum 1 yılım var ve bu akım beni çok etkiledi, sizden rica ediyorum tavsiyenizi istiyorum sizce bunu eğitim hayatıma nasıl monte ederim odamda nnasıl bir tema izlemeliyim bir sürü kalem ve tablo almak istiyorum mesela bunu en aza indirebilecek iradeye de sahibim lütfen yardımcı olur musunuz sağolun.
İngilizcemi geliştirirken çok sayıda test ve öğrenim dökümanı çıktısı almıştım. O kadar çoktular ki, sonuçta büyük bir kısmı gereksiz kaldı ve yer sorunu yarattı. Yani buradan çıkaracağın sonuç şu: Bir şeyler çok acil bir ihtiyaçsa alınmalı. Bu basit kurala uyarak ne alacağına karar verirsen sorun olmaz.
Çok güzel bir yorum bizler biraz eski kuşak olduğumuz için daha düşünceli hareket edyoruz , çocullarım evleneceği zaman Evladım küçük evlerde veküçük eşyalat alarak yaşamaya bakın gençken gezin dolaşın ,dedim malesef gençler şimdi yyarış halinde onda var bende niye yok , buev küçük 4 odalı olsun . Evler oyuncak , kıyafet deposu , evlerimiz küçük , gönüllerimiz büyüktü . Evler büyüdü gönüller daraldı Paylaşmayı her zaman yaptık yapmayadadevam ediyoruz . Bu bize mutluluk veriyor . Yazacak güzel konular var ama kimsenin zamanınıalmıyayım .
17 yaşındayım. Minimalizmle yeni tanıştım ve hayatımın içinde yer almasını istiyorum. Tüketimde aşırıya kaçan biri değilim ama cüzdanım dolu olduğunda da kendimi engelleyemiyorum. Beynimizi boş şeylerden arındırıp kendimiz için bir şeyler yapmalıyız.
[…] https://www.umityildirim.com/minimalizm-ve-minimalist-yasam-felsefesi/ […]
[…] Arada bir bakması ve incelemesi güzeldi belki ama hepsi bundan ibaretti. Yer kaplıyorlardı ve minimalist düşünce çerçevesinde hareket ederek bunları elden […]
Öyle güzel anlatılmış ki, verilen örnekler tanımlamalar işin mantığı ve felsefesini tam olarak karşılamış. Harika bir yazı olmuş ve duygularımı yansıtmış. Yüreğinize sağlık.
Ümit abi gerçekten sana çok teşekkür ederim.
Sayende daha fazla dikkat etmeye çalışacağım.
Allah senden razı olsun.
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için yazınızı okuyunca bende bu akıma katılmaya karar verdim çok naif anlatmışsınız
[…] blog yazısında, elimizdeki eşyaları değerlendirmek ve minimalist olmak için bizlere bir liste sunuyor, bakmanızı öneririz. Biz iki arkadaş olarak minimal yaşam tarzını size tavsiye […]