Notion’la dijital not tutmada yeni dönem

Notion’la dijital not tutmada yeni dönem


Bundan yaklaşık 9 yıl önce Evernote kullanmaya başlamış ve hem Evernote’u hem de dijital not tutma alışkanlığını bir blog yazısıyla önermiştim. Aradan geçen yıllarda Evernote ile sayısız not aldım, bilgilerimi kategorize ettim. Tüm bunlar dijital ortamdaki hayat kalitemi yükseltti. Ancak son yıllarda Evernote kullanımı deneyimi ve ücretsiz kullanıcılar üzerindeki baskısıyla o eski verimli dönemlerinden uzaklaşmaya başladı. Ağırlaşan arayüzünün yanı sıra sürekli üst paket hatırlarmaları sinyaller vermeye başlamıştı. M. Serdar Kuzuloğlu da benzer sorunlar sebebiyle Evernote’tan ayrıldığını yazmıştı. Son olarak Evernote’un ücretsiz kullanıcıları 50 notla kısıtlaması artık taşınma vaktinin geldiğini söylüyordu. Neredeyse 10 yıla yakın kullanılan dijital bir servisten bir başkasına geçmek kolay değildi. Çünkü direkt olarak Evernote’un alternatifi denebilecek, ihtiyaçlarıma uygun bir uygulama görünürde yoktu. Bir arayış sürecinin sonunda kararımı Notion’dan yana verdim ama bu hiç kolay olmadı.

Neleri denedim?

İlk denediğim servis Notion’dı. Notion’ı geçmişte denemiş ama fazla karmaşık bulmuştum hatta anlayamamıştım. Yeni arayışımda yine aynı deneyimi yaşadım. Ardından benzeri olan Anytype’ı denedim. Google Keep ve Microsoft OneNote’u denemedim ancak ekran görüntülerinden anladığım kadarıyla ihtiyacım olan özellikler yoktu. Benzer şekilde birçok alternatif uygulamanın ekran görüntülerini incelediğimde aradığımı bulamadım. Yeni kullanacağım uygulama Evernote’un sunduğu özelliklerin yanı sıra mümkünse fazlasını sunmalıydı. Yaygın bir kullanımı olmalı, uzun vadeli güven vermeli ve ücretsiz planda çoğu temel özelliğini sunabilmeliydi.

Notion’a bir şans daha…

Tüm seçeneklerim tükenince Notion’ın karmaşık yapısını çözerek kullanmaya karar verdim. Evernote’taki klasik klasör yapısının aksine Notion’da bir web sitesi ağaç yapısı var. Kullanımı WordPress’i andırıyor. Yeni gelen bir kullanıcı açısından aşırı karmaşık ve kötü bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Ancak bu yapıyının temelini çözmek de aslında sandığımdan kısa sürüyormuş. 5-10 dakikalık bir başlangıç videosu izlediğinizde sayfa oluşturmaya başlıyorsunuz. Sonra gerisi geliyor. İlk başlarda o karmaşık şablonlardan uzak durarak basit sayfalarla bir ağaç yapısı oluşturmaya başladığınızda bir çalışma alanınız oluşuyor. Bu benim Evernote’ta aradığım ve bulamadığım bir özellikti açıkcası. Ben tüm notlarımı bir günde taşıdım. Şu an Evernote’ta sahip olduğumdan daha işlevsel bir not tutma ve çalışma alanım var. Açıkcası bunu beklemiyordum ve şu an bundan memnunum. Dijital ortamdaki hayat kalitem biraz daha yükseldi diyebilirim.

Artılarını bir kez daha sıralamalar gerekirse:

  • Evernote’un sunduğu özellikleri ve fazlasını sunması
  • Web sitesi benzeri yapısı
  • Standart kullanıcı için ücretsiz sürümü yeterli
  • Uzun vadeli güven vermesi

Eksileri:

  • Yeni kullanıcılar için çok karmaşık
  • Evernote gibi ağır
  • Bazı özelliklerde esneklik yok

Nasıl kullanmalı?

Başlangıçta temel kullanım mantığını anlayıp sayfaları oluşturmaya başlarsanız sorunsuz kullanırsınız. Bunun için kısa birkaç video izlemeniz yeterli olacaktır. Şablonları ve detaylı özellikleri de ihtiyaç duyuldukça kullanacak şekilde zamana bırakırsanız daha verimli kullanabilirsiniz ya da direkt temel özellikleri üzerinden düz bir kullanımla devam edebilirsiniz. Ben ilkini tercih ederek devam edeceğim. Aynı Evernote’ta olduğu gibi bir servisi en verimli olduğu zamanlarda kullanmak bir şans. Notion da şu an verimli bir zamanında ve eğer yeni bir not tutma uygulaması arıyorsanız Notion’a ciddi olarak bir şans verebilirsiniz.

1 yorum

Yorum Yaz

+ Leave a Comment